• Compartir

Novetats editorials

21 de setembre de 2023

‘A les dues seran les tres’
Sergi Pàmies
Quaderrns Crema

Sens dubte, una de les principals novetats de la temporada, i el retorn d’un gran escriptor que portava temps en silenci literari. Pàmies ens deixa nou relats que es revesteixen d’ironia (ja des del títol) i d’un distanciament que li permeten protegir-se. I això per què: doncs perquè en el fons està parlant d’ell mateix: d’amor i solitud, d’èxit i fracàs, de la por i de la mort, també.

‘Massa deutes amb les flors’
Iolanda Batallé
Columna

Un altre retorn, el de Iolanda Batallé, després d’estar en altres fronts del món cultural. La novel·la té com a protagonista una dona que es retira “a les valls” per escriure. “Per què escric? Perquè m’agrada. Perquè em fa por. A la vida res té sentit”. Allà hi acabarà trobant gent com ella, la Solitària. Perquè hi ha ànimes que s’acaben trobant. I tot plegat, en un estil personal, arriscat, que atrapa.

‘L’últim és el corb’
Italo Calvino
Ed. Comanegra

Per primera vegada, ens arriba en català aquest llibre, d’un autor que sens dubte figura entre els grans de la literatura europea del segle XX. Un recull de contes que els especialistes consideren la veritable primera pedra del seu edifici literari. Antifeixista convençut, escriu aquest llibre l’any 1945, amb només 25 anys. La traducció és del filòleg Pau Vidal, col·laborador del Magazin.

‘El temps sofert’
Feliu Formosa
Quaderns de la Font del Cargol

A punt de complir els 90 anys, i quan en fa 40 de la publicació del seu primer poemari, l’escriptor terrassenc ens porta un nou i magnífic llibre en dos registres. A Sovint el somni, la part més enlluernadora, i a Haikús de convalescència, la més emboirada. “Un sol llibre sobre la vida i sobre la capacitat –o sobre la necessitat ineludible– de resistir”, diu el seu curador Esteve Miralles.

‘Els cognoms catalans’
Joan Clapés i Corbera
Lllibres de l’Índex

Es reedita un clàssic que té quasi un segle de vida (la primera edició és de l’any 1939). Un primer estudi sobre l’origen de més de set mil cognoms catalans, que ha estat fonamental per als estudiosos i aficionats de l’onomàstica al nostre país. Per èpoques i per origens, i acompanyats de les conclusions de l’autor, escriptor i capellà, sobre com es formaven en la nostra llengua.

  • Compartir