• Compartir

Panoràmic debatrà sobre el rostre amb una seixantena d’artistes

13 d'octubre de 2023

La 7a edició del Panoràmic, Festival de Cinema, Fotografia i Més arribarà a Granollers i Barcelona del 19 d’octubre al 26 de novembre carregat amb 19 exposicions, més les de l’Off Panoràmic: una seixantena d’artistes i més de 50 activitats que s’articulen al voltant del concepte de repensar el rostre. Entre les artistes participants en aquesta edició de consolidació total destaquen la britànica Alison Jackson o Andy Warhol, amb una mostra amb 30 “Screen tests”.

Joan Fontcuberta, un dels codirectors del festival juntament amb Albert Gusi i Laia Casanovas, va defensar dimecres l’eix del festival, sempre lligat a un tema de l’actualitat: “El rostre és el mascaró de proa de la nostra identitat, ha constituït sempre un element central en el camp de la imatge, perquè tot i que el rostre és fruit de la genètica i al genealogia biològica, també és una construcció estètica, política i social.” Segons l’artista, s’acostuma a modular el rostre segons les pressions que es reben “des de tècniques com la cirurgia estètica fins a la necessitat de crear subterfugis per fugir de la càmeres de control”, o amb altres tècniques com el maquillatge, els tatuatges, els pírcings… o amb altres tècniques per ser acceptats socialment. “El rostre està sempre en el centre del debat.”

Joan Fontcuberta, codirector del festival, i Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers

A partir del 19 d’octubre estarà en el centre de les 19 exposicions programades i dels treballs de 60 artistes, que es repartiran entre els diferents espais de Granollers i Barcelona, i una cinquantena d’activitats que inclouen xerrades, visites guiades o taules rodones. “El festival va creixent, anem rendibilitzant al màxim els pressupostos modestos que tenim, però que ens permeten treballar amb rigor”, va dir Fontcuberta en la presentació del festival dimecres al matí a Roca Umbert.

En l’àmbit expositiu destaca la mostra “molt impactant” que la fotògrafa britànica Alison Jackson farà a la Nau Dents de Serra de Roca Umbert, “Truth is dead”. “És una artista autora d’un treball molt divertit i punyent a partir de la idea de l’existència dels dobles de les persones.” Jackson ha buscat dobles de personatges famosos com Isabel II o Donald Trump i els ha fotografiat com si fossin els autèntics però en situacions íntimes o molts personals “com si fossin preses per paparazzis”.

Una de les obres d’Alison Jackson

Un altre nom estrella del festival serà el d’Andy Warhol, amb els seus “Screen Tests”, uns retrats fílmics, curts, muts i en blanc i negre que mostren personalitats de l’escena cultural de Nova York de mitjan anys 60. Les exposicions a la Nau Dents de Serra es completaran amb la mostra de fotollibres “Faces”, enguany seleccionada per Juan Naranjo.

Andy Warhol serà present el festival

“El rostre infinit”

A l’Espai d’Arts, els artistes Orlan, Juan Urrios i Helena Vinent presentaran “El rostre infinit”. La francesa Orlan, segons va explica Fontcuberta, és una artista consagrada que ha fet treballs sobre la pressió estètica que ha rebut el rostres al llarg dels anys i sobretot dins la història de l’art. “Ella es va fer diferents operacions d’estètica per aconseguir parts del rostre iguals que les de determinats quadres famosos.”

Orlan presentarà “El rostre infinit” amb altres artistes

Dins el recinte de Roca Umbert també tindrà el seu espai l’artista local Núria Nia amb la instal·lació “Estadi de fluïdesa”, o una interessant exposició “Retrats robots”, amb 23 retrats robots de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra, a Sabadell.

Núria Nia presentarà una instal·lació

D’altra banda, a la biblioteca de Roca Umbert Marina Planas exposa “Els ulls sense rostre”, mentre que al Museu de Ciències Naturals els protagonistes seran Jordi Pou i Eric Estany, que treballen a partir d’algoritmes d’intel·ligència artificial produint variacions sobre el rostre, i Andrea Graziosi, amb un treball fet a partir de les màscares rituals de l’illa de Sardenya.

Al Cinema Edison es podrà veure una mostra sobre Riot Grrrl, el moviment feminista nord-americà nascut a principis dels 90, amb material històric de l’arxiu de Gelen Jeleton, que ha comissariat Pilar Cruz. Les exposicions a Granollers es completaran amb la que farà Fernando Colin Roque, “Experimento L.AURA”, a l’Adoberia.

Set exposicions més a Barcelona

Amb l’objectiu d’expandir tentacles i fer xarxes, el Panoràmic tornarà a arribar a Barcelona, amb seus conegudes i altres de noves com el MNAC. En total s’hi podran veure set exposicions, com “Miratges”, de Pilar Rosado, una artista que va ser resident durant quatre anys a Roca Umbert; “Selflexion”, d’Anaisa Franco; “Keeb Smiling”, de Varvcara Guljajeva & Mar Canet, o “Facial weaponization suite”, de Zach Blas. Pere Llobera també farà una intervenció a l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), mentre que el pintor Àlvar Calvet farà una altra intervenció, a l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya. A més, l’Escola Massana exposarà els sis projectes finalistes de l’Open Panoràmic, la convocatòria artística destinada a autors nacionals que treballen projectes en format de càpsula audiovisual.

  • Compartir