Després de gairebé dos anys tancada al públic, ha reobert l’hostatgeria de l’ermita de Nostra Senyora de Montgrony, a Gombrèn, amb servei de restaurant i allotjament de dijous a diumenge, i dies festius. Es tracta de la primera acció de Santuaris.cat, entitat creada recentment pel Bisbat de Vic amb l’objectiu de gestionar, dinamitzar i promocionar els santuaris de la diòcesi i altres equipaments similars, com poden ser els albergs.
Aquests santuaris i el seu entorn han esdevingut espais de tradició popular, devoció mariana i excursionisme –en el cas de Montgrony, també d’escalada–. Al llarg dels anys, al seu voltant s’hi han anat edificant serveis d’hostatgeria, que han estat font de dinamisme. La gestió, però, no era senzilla i en alguns casos s’encomanava a iniciatives carregades de bona fe, amb obertures intermitents. Per revertir-ho, el Bisbat ha creat una empresa específica per modernitzar i professionalitzar el model de gestió. Un model que estarà centrat “en l’esperit profund dels santuaris des d’una lectura actualitzada, lligada al territori i als seus reptes de cohesió i dinamisme”, i amb criteris “de responsabilitat ambiental, social i econòmica”, destaca Bernat Vilarasau, gerent de la nova entitat. “Som en un moment de naixement, il·lusionant i engrescador, però també conscients de la complexitat del projecte”, apunta Vilarasau, confiat que “serem capaços d’oferir un servei de restauració bo i de qualitat, basat en un model de gestió respectuós amb el llegat dels santuaris”.
La primera visibilització és aquesta hostatgeria de Montgrony, que portava gairebé dos anys tancada. Després de tres mesos d’obres se li ha fet un notable rentat de cara, i l’establiment ha reobert amb un triple servei: el de bar, el de restaurant i el d’allotjament. Inicialment hi treballaran quatre persones, encapçalades per Janina Pérez, fins ara responsable del refugi del Coll de Merolla, que també hi viurà els dies que estigui obert.
Tant la segona i tercera plantes de l’edifici com la seva icònica torre mirador quedaran per ara tancades al públic a l’espera d’una futurible reforma, encara sense calendari. Coincidint amb la reobertura de l’hostatgeria, l’ermita de Montgrony i l’església de Sant Pere també romandran obertes de dijous a diumenge, en el mateix horari que el bar.
La primera notícia que es té d’aquest santuari data de 1400, quan ja hi havia una petita construcció dedicada a la Mare de Déu, excavada en la pedra de les llegendàries escales que menen al pla de Sant Pere. Al seu voltant s’hi va construir, al segle XVIII, aquest edifici de l’hostatgeria, en un primer intent de convertir Montgrony en un gran santuari marià. Entre els anys 1960 i 1970 s’hi va fer arribar la llum i l’aigua, i el camí es convertí en pista forestal, avui asfaltada.
L’any 2012 es va inaugurar en un edifici annex un centre d’interpretació, Montgrony Any 0, a l’entorn de la llegenda d’Otger Cataló i vinculat al projecte Terra de Comtes i Abats. Avui aquesta marca ja no funciona i el centre va tancar. L’espai, ara buit, es reconvertirà en una sala polivalent a disposició dels mateixos hostatjats.