‘Quan vinguin a arrestar-me a mitjanit’
Tahir Hamut Izgil
Empúries
L’autor és cineasta i poeta, un dels intel·lectuals més reconeguts del poble uigur, que al nord-oest de la Xina pateix des de fa anys la repressió del règim. En aquestes pàgines hi parla dels darrers anys que va passar a la seva terra abans d’exiliar-se, mentre veia com la repressió s’intensificava al seu voltant. Va guanyar el Premi Václav Havel de la Human Rights Foundation.
‘Jueus errants’
Joseph Roth
Adesiara
Joseph Roth, un dels grans escriptors centreeuropeus de principis del segle XX, és valorat per la seva narrativa i també pels assajos i reculls d’articles. Ara es publica per primera vegada en català aquest retrat d’un dels molts exilis jueus, dels països de l’Oest d’Europa cap als de l’Est, que percebien més amables, en el període d’entreguerres. Roth, però, ja veia a venir la gran tragèdia.
‘Quan les dones tenien el poder’
G. Puigvert / M. Oller
La Magrana
No cal ser historiador per deduir que les dones, a la Grècia i la Roma clàssiques, gairebé no eren presents en la vida pública. O política. Però això vol dir que el seu paper era merament subordinat, o inexistent? Les autores d’aquest llibre, filòlogues, identifiquen contextos en què sí va existir un lideratge femení, més enllà dels àmbits tradicionals de casa i de les cures.
‘El gran exili menorquí’
Josep Portella
Nova Editorial Moll
L’any 1936, totes les Balears van quedar sota el bàndol franquista. Totes? No. Menorca va resistir del costat republicà fins al 1939, al final de la Guerra Civil. L’historiador menorquí Josep Portella estudia el que va venir després: l’exili de prop de sis mil menorquins, un de cada cinc. Un fet amagat pel silenci que ara és descrit amb noms i cognoms, en un acte de reparació i memòria.
‘Ensenya’m la llengua’
Antoni Beltran
Ed. Gavarres
Un carnesqueixat és allò que ara en diuen un desgarro, de la mateixa manera que un sarpullit és una granissada de tota la vida. Quan anem al metge també s’estan perdent expressions genuïnament catalanes. I ara que la salut de la llengua preocupa, és ideal aquest llibre del metge Antoni Beltran, que les recupera. Tornem a fer servir el rebombori, el ventre de la cama o el nyanyo.