Més de 20 anys d’ofici, haver atresorat premis i reconeixements o poder exhibir la capacitat de compartir experiències i coneixements, en el seu cas en escoles i a través d’empreses a escala internacional. Són els avals que han fet mereixedor al pastisser rodenc Gil Prat del diploma de Mestre Artesà Alimentari, credencial que el conseller d’Agricultura i Alimentació, Òscar Ordeig, va lliurar la setmana passada a un total de 24 professionals de l’artesania alimentària d’arreu del país.
“Per mi és un premi important, un premi il·lusionant”, ha agraït Gil Prat (Roda de Ter, 1980), quarta generació de forners i pastissers de la centenària Pastisseria Prat, la popular Can Carriel, al carrer de Bac de Roda, a Roda de Ter. Un guardó que esdevé, per sobre de tot, el “reconeixement” a una manera de fer i d’entendre l’ofici, sustentat sobre un pilar innegociable: la feina artesanal. No hi ha més secret: “Els productes fets al dia, l’intentar millorar contínuament, les matèries primeres de qualitat o la innovació”, defensa Prat, convençut que, enfocat en aquesta direcció, l’ofici de pastisser “té un nínxol de mercat i molt de camp per córrer”. Això sí, “ens cal continuar fent molta pedagogia”, assegura, per fer-se valer davant l’oferta que representen avui els productes industrialitzats i les grans superfícies comercials. “Estem fent les coses ben fetes i hem de saber-ho explicar a la gent”, insisteix Prat, que confia que diplomes com aquest contribueixin a esdevenir “un altaveu” més en aquesta línia de reivindicar l’essència de l’ofici.
Tot i corre per l’obrador de Can Carriel des de ben petit, Prat es va incorporar formalment al negoci l’any 2004, després d’haver cursat el grau de Direcció i Administració d’Empreses. La vocació per l’ofici va poder més i no va dubtar a sumar-se al negoci familiar. Amb ell al capdavant, la Pastisseria Prat ha sumat alguns reconeixements notoris, com la doble victòria al Millor Croissant Artesà de Mantega de l’Estat, els anys 2017 i 2023. Aquest novembre, la pastisseria també va ser mereixedora d’un dels nous Solete con Solera que concedeix la Guia Repsol a establiments alimentaris, més enllà del sector de la restauració. “Sembla que a vegades tot va donant els seus fruits”, deixa anar Prat.
La Pastisseria Prat va obrir les portes l’any 1900 de la mà de Joan Prat, inicialment com a colmado. Avui, a les portes del seu 125è aniversari, la comanden la quarta generació de la família, que encarnen els germans Gil i Ramon Prat. Ho fan mantenint l’essència artesanal heretada i combinant pastisseria clàssica i moderna.