• Compartir

Una desena de llibreries de Vic s’agruparan en una associació

28 de març de 2025

Una desena de llibreries de Vic es preparen per crear una entitat que les agrupi i potenciar les activitats que ja estan portant a terme conjuntament durant els últims anys. Llibreries de Vic, nom provisional que de moment donen a l’entitat, vol donar projecció al fet que Vic sigui la ciutat de Catalunya (i una de les europees) amb més llibreries en relació amb el nombre d’habitants.

La campanya Llegim Més que es porta a terme pel novembre, ara reforçada amb la gimcana familiar que s’havia començat a fer per Sant Jordi, és un exemple de les activitats en què col·laboren la majoria de llibreters de Vic, que aquests dies també estan preparant el seu desplegament a la plaça Major per Sant Jordi. La pandèmia va reforçar la dinàmica de col·laboració entre els establiments, com en el Sant Jordi d’estiu, que es va celebrar els anys 2020 i 2021 en substitució de la festa tradicional. De fet, Cortacans recorda que caldria remuntar-se a l’any 23. “Hi ha hagut un bon ambient que s’ha de potenciar per anar més enllà”, explica Cortacans, propietari de Muntanya de Llibres i un dels impulsors de l’associació. Ja han fet trobades de preparació, tenen els tràmits en marxa i calculen que després de la voràgine de Sant Jordi s’acabarà de constituir l’entitat. De moment en formarien part les llibreries Abacus, Anglada, Cafè de les Lletres, Costa Llibreters, Deliris i Llibres, El Petit Tresor, Krítik, Foster & Wallace (de qui depèn també la llibreria del MEV, Museu d’Art Medieval), Mater i Muntanya de Llibres, tot i que encara s’hi podrien afegir un parell d’establiments més, la llibreria Martina i la Gomets. El panorama és variat: des de les que es dediquen més a un temàtica o gènere a les generalistes o les que combinen l’activitat pròpiament llibretera amb la de papereria.

Aquesta diversitat la veuen com un avantatge: “Gairebé tothom té la seva especialització”. Una altra força és la suma d’activitats que porten a terme al cap de l’any. Entre presentacions, tallers o clubs de lectura, calculen que les llibreries de Vic organitzen més de mig miler d’iniciatives. Durant el període previ a Sant Jordi, per exemple, gairebé no hi ha cap dels principals autors de Catalunya que no passi per Vic a presentar els seus llibres. Al potencial de les llibreries cal sumar-hi encara el de la Biblioteca Pilarin Bayés, “un actiu molt potent que també hem de tenir en compte”. L’associació seria també un interlocutor davant de les administracions. Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament, ho considera com “una molt bona iniciativa”. Aquesta ha comptat també amb l’impuls de l’editora Montse Ayats, reincorporada ara a Eumo Editorial després d’haver dirigit durant tres anys el Pla Nacional del Llibre i la Lectura. Ayats considera que la vitalitat llibretera de Vic “és un potencial” i que caldria posar-la en joc “perquè entri en l’imaginari de la gent, i aconseguir que vinguin com ara, pel patrimoni, però que també passin per les llibreries”. I en el futur, si pot ser ampliar l’ecosistema a biblioteques i editorials.

ANY D’AMPLIACIONS

El Mapa de Llibreries de Catalunya que la Generalitat va elaborar l’any 2016 (no se n’ha fet cap més) donava l’índex d’11 establiments pels 43.000 habitants del moment. Des de llavors hi ha hagut alguna baixa (La Tralla) i alguna alta (Foster & Wallace). El nombre d’habitants ha pujat fins als 50.000 i el de llibreries s’ha mantingut estable amb tendència a pujar (Deliris i Llibres)

La pandèmia va suposar, d’entrada, un cop fort per al sector, del qual es va recuperar aviat aprofitant que els mesos de confinament havien reforçat l’hàbit de la lectura. Durant l’últim any, a més, han coincidit les reformes i ampliacions de locals: Muntanya de Llibres es va traslladar a un local més gran al carrer Verdaguer, Krítik ho va fer al carrer de Cardona, la Mater va inaugurar el seu Espai Cultural, Foster & Wallace es va fer càrrec de la llibreria del MEV reformada i aquesta setmana també obre el nou establiment al carrer Nou. Si ampliem el focus a Osona, els últims anys s’ha vist com la llibreria Contijoch de Manlleu obria també un espai per a presentacions i actes i com naixien a Torelló les noves llibreries Vuk i La Distreta, després del tancament per jubilació de la històrica llibreria Xicoy.

FESTIVAL LITERARI

Els llibreters de Vic seran uns dels participants, amb la biblioteca i VicFrires, d’una nova iniciativa que sorgeix de l’Ajuntament i que implicarà altres sectors culturals de la ciutat. Aquesta setmana s’ha tancat l’acord per celebrar, l’octubre de 2026, la primera edició “d’un festival de literatura infantil i juvenil que neix amb l’objectiu de ser una referència al conjunt del país”, explica Bet Piella, regidora de Cultura. L’objectiu és que tingui continuïtat al llarg del temps.

  • Compartir