• Compartir

Arbres que són patrimoni

28 de març de 2025

Nou anys després que es formalitzessin els últims nomenaments, el Departament de Territori de la Generalitat ha declarat 24 nous arbres monumentals, la màxima categoria dins els diferents nivells de protecció d’aquests exemplars únics i sovint centenaris. D’aquests, quatre són a Osona i un al Lluçanès. Es tracta del Cedre d’Encens i l’Avet de Masjoan (Espinelves), el Roure de la Coromina (Sant Quirze de Besora), el Castanyer de les Nou Branques (Viladrau) i l’Alzina Negra de Vilartimó (Lluçà). Osona continua liderant la xifra d’arbres que compten amb aquesta credencial, amb un 10% del voltant dels 250 exemplars que l’exhibeixen a tot el país.

Actualment hi ha tres categories per considerar aquests arbres i arbredes d’interès públic per a la seva conservació i protecció: els d’interès local i comarcal, els singulars i els monumentals. Aquesta última qualificació la dictamina la Generalitat seguint uns criteris de mida, edat i interès històric o científic, avaluats per especialistes en botànica. Actualment a Osona n’hi ha una trentena –tot i que en el llistat hi figuren alguns exemplars que ja han mort–. Per municipis, la majoria es concentren a Espinelves (6) i Viladrau (4), seguits de Sant Pere (3), Vidrà (3), Taradell (2), el Brull, Seva, Tavèrnoles, Rupit i Vilanova de Sau. Al Lluçanès ara n’hi haurà dos, a Sant Boi i Lluçà. Al Ripollès són nou, a Campelles (3), Ribes (3), Planoles, Camprodon i les Llosses; i al Moianès, dos més, a Moià i Castellcir.

La declaració no afecta el propietari, però sí que perd el dret de tallar-lo o fer qualsevol intervenció en l’entorn immediat que pugui perjudicar-lo. “És un reconeixement important i un incentiu més a l’hora de rebre visitants”, assegura David Masferrer, sisena generació de l’Arborètum Masjoan, la finca de Viladrau que concentra més arbres monumentals del país. La credencial, a més, suposa alguns ajuts puntuals pel que fa als tractaments fitosanitaris o cura de l’entorn. “És important que es reconegui el patrimoni natural del país; un patrimoni que cal conservar i potenciar”, destaca Masferrer.

  • Compartir