• Compartir

Una coca de premi

13 de juny de 2025

La Coca de Folgueroles, marca que elabora i comercialitza la família Pascuet Puigseslloses, se serveix actualment a alguns dels millors restaurants de tot el món. Tot i que molts no ho saben. Ara, una de les seves especialitats, la de xocolata, els acaba de donar visibilitat: ha estat guardonada a la setena edició del concurs a La millor coca de Sant Joan 2025, que organitza l’agència gastronòmica Sr. y Sra. Cake amb la col·laboració de la Federació de Gremis Flequers de Catalunya i el Gremi de Pastissers de Girona. En total s’hi van presentar 270 coques d’arreu del país.

El certamen presentava premis en cinc categories: la coca tradicional, la de crema i pinyons, la de llardons, la creativa i la de xocolata. És en aquesta última en la que es va imposar La Coca de Folgueroles. El jurat en va valorar, entre d’altres, que es tractés d’“un bon brioix i una xocolata de qualitat, sense gaires experiments”. El millor experiment és una manera de fer innegociable: “Partim sempre d’uns ingredients de qualitat i naturals, sense additius ni conservants”, destaca Marc Pascuet, tercera generació, juntament amb el seu germà Dídac, d’una nissaga de forners del poble que avui comanden al costat del seu pare, el mestre artesà Josep Pascuet, i la seva mare, Dolors Puigseslloses. L’altre actiu de La Coca de Folgueroles és el caràcter artesanal de la producció. “Ens ho fem tot nosaltres”, remarca; i el ritme el marquen el treball “pacient” i les fermentacions lentes. Aquest era el tercer cop que es presentaven a aquest concurs. I a la tercera ha estat la vençuda. L’any 2022 també va ser guardonat el forn de Cal Parra, d’Olost, que es va imposar en la categoria de coques de crema i pinyols.

La Coca de Folgueroles va tenir el seu primer obrador al carrer Puigmal i, inicialment, només servien comandes per a restaurants. L’any 2018 van traslladar la producció al polígon, al número 16 del carrer del Camí Vell de Vic, on també van obrir un modern punt de degustació, restauració i botiga.

Un dels seus valors ha estat l’especialització. “No som un forn de pa, només fem coques; i això ens permet cuidar tot el procés al detall, perquè la coca és un producte molt delicat”, explica Pascuet. Actualment, a més de la seva especialitat estrella, la coca de pa –que alguns cuiners de renom han exportat per restaurants de tot el món–, també elaboren la tradicional coca de forner –amb sucre i anís, i amb xocolata o sense– i, en dates assenyalades, les clàssiques coques de brioix de crema, de fruita o de xocolata, com la que ara ha estat premiada. Arran del premi, precisament, aquesta coca de xocolata “s’incorporarà a l’assortiment habitual de la botiga”, avança Pascuet. Els clients ja l’esperen.

  • Compartir