La cantata Albéniz i la música que viatja, interpretada per la Coral Camprodon davant del monestir de Sant Pere, obrirà aquest dissabte la 40a edició del Festival de Música Isaac Albéniz. Fins al dia 10 d’agost se succeiran cinc concerts que culminaran, com és habitual, amb la interpretació de la integral de la Suite Iberia, l’obra mestra del compositor que va néixer a Camprodon l’any 1860.
“No tots els festivals arriben a complir 40 anys, és una vida”, explicava en la presentació de l’edició d’enguany el pianista Gennady Dzubenko, actual director del festival. També posava en relleu el fet que tingui com a eix central la figura d’Albéniz, “que va ser com un pare per a la música espanyola i catalana, amb Granados, Falla, Turina i d’altres”. També l’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, donava les gràcies als que han fet possible la continuïtat del certamen musical, “perquè no és fàcil trobar artistes de nivell que vulguin venir”. L’Ajuntament és en l’actualitat l’organitzador del festival.
El concert inaugural de dissabte comptarà, a més de les veus de la coral dirigida per Bruno Nájera, amb l’acompanyament del pianista Emili Tost, la flautista Meritxell Carbonell i el contrabaixista Esteve Colomés, a més de la part narrativa a càrrec del jove youtuber Pau López (@realpauu). Les actuacions continuaran el 5 d’agost ja dins del monestir amb el pianista Anthony Ratinov, un dels grans caps de cartell del festival. Als seus 35 anys aquest nord-americà d’ascendència russa és més que una promesa i acumula premis en concursos internacionals d’interpretació. Entre els darrers, el premi al millor intèrpret d’Albéniz del Concurs Maria Canals, o el premi del Concurs de Piano Ricard Vinyes. Precisament el seu repertori serà un homenatge als 150 anys del naixement del compositor lleidatà. El Polifem Consort dirigit pel manlleuenc Jordi Domènech portarà la música del barroc al festival amb la veu de la soprano Aurora Peña, i el jazz s’hi incorporarà amb el quartet de la cantant Susana del Saz, que homenatjarà les grans veus femenines del jazz als jardins de Can Vincke. Finalment, la programació es tancarà el dia 10 d’agost, de nou al monestir, amb el concert de la Suite Iberia, que incorpora una conferència i també “una sorpresa” que no s’ha revelat. Totes les actuacions seran a les 7 de la tarda.
CARTELLS ARTÍSTICS AL CARRER VALÈNCIA
Des del primer any, el cartell del Festival Albéniz s’ha encomanat a un artista reconegut. En aquesta edició, però, el cartell els incorpora tots en el disseny del número 40. Els 39 anteriors s’exposaran al carrer València durant els dies del festival, “un homenatge a tots els que hi han participat”, segons la regidora de Cultura, Mari Àngels Reixach. Entre aquests noms hi ha alguns dels més destacats de l’art contemporani català, des de Frederic Amat fins a Perejaume, Josep Guinovart, Antoni Llena, Alfons Borrell o Riera Aragó. Els originals es conserven al Museu Isaac Albéniz.
LA ‘SUITE IBERIA’, RITUAL DES DE 2002
El Festival Isaac Albéniz va tenir el seu origen en la commemoració dels 125 anys del naixement del compositor. En aquella ocasió la gran pianista Alicia de Larrocha va oferir un excepcional concert a Camprodon en què va incloure diverses parts de la Suite Iberia en el repertori. L’any 2002, els organitzadors del festival van voler anar més enllà i que cada any es repetís, com un ritual, la interpretació de tota la peça, una integral que poques vegades es pot sentir en un mateix concert i que requereix un esforç notable de concentració i d’execució al pianista. Cada un dels que ho ha fet ha rebut la Medalla Albéniz, convertida ja en un símbol de prestigi. Enguany, el repte l’assumeix el basc Miguel Ituarte (Getxo, 1968), a la fotografia, concertista de nivell internacional que ara fa 25 anys va obrir amb la Suite Iberia el primer cicle de Grans Pianistes a l’Auditori.