Apropar el món agrari al públic general a través de tastos, visites guiades i experiències de proximitat. Amb aquest objectiu va néixer fa 10 anys, a iniciativa de la Generalitat i arreu del país, el Benvinguts a Pagès, un projecte que ha trobat especial arrelament a Osona i el Lluçanès. Durant tot aquest cap de setmana s’hi tornaran a sumar una desena d’explotacions, a més d’alguns allotjaments i restaurants de les dues comarques.
“Benvinguts a Pagès és un altaveu que permet mostrar de primera mà l’esforç de la pagesia i contribuir a fer més viable el dia a dia de les explotacions”, va remarcar Jordi Bruch, alcalde de Prats i president del Consorci del Lluçanès, durant la presentació a la granja familiar El Soler de n’Hug, de Prats, una de les habituals del projecte. També el conseller de Turisme, Esport i Cultura del Consell Comarcal d’Osona, Albert Prado, va remarcar la importància de les visites per reforçar el consum de proximitat: “Que la gent vingui, visiti, tasti, vegi i respecti. Només així podrem recuperar allò que fa molts anys era habitual: consumir el producte de la terra, el que tenim ben a prop”. En nom de l’explotació amfitriona, Pep Peraire va destacar que, per ells, esdevé una oportunitat per donar impuls a la granja i a l’explotació, alhora que permet mantenir viu el llegat de la pagesia del territori: “En el nostre cas, seguim el camí de l’àvia Pili, que com la majoria de persones d’abans sempre tenia les portes obertes a tothom”.
Fa uns dies, la Generalitat va escenificar al Palau de Pedralbes un acte d’homenatge al sector primari del país coincidint amb la commemoració dels 10 anys de Benvinguts a Pagès, i amb presència d’alguns dels establiments que s’hi han sumat tots aquests anys. “Fa 10 anys, Benvinguts a Pagès va néixer amb una voluntat clara: obrir el món agrari al conjunt de la ciutadania. Des d’aleshores, ha crescut en força, en comunitat i en impacte. Ha esdevingut una marca estimada i reconeguda, una porta d’entrada a la ruralitat catalana”, va destacar el vigatà Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura.
Les reserves per participar de cada activitat, que són gratuïtes, es poden fer a través de la web del mateix projecte.