• Compartir

Origen dels canapès

17 d'octubre de 2025

La paraula canapé prové del francès i literalment vol dir “sofà”. L’origen del nom es deu al fet que, igual que un sofà sosté les persones, una base de pa o pasta sosté ingredients a sobre.
Els canapès van néixer a França al segle XIX, com a part de la cuina aristocràtica i dels aperitius elegants servits abans dels àpats formals. Amb el temps, es van popularitzar a tota Europa com a part essencial dels bufetscòctelsi recepcions.Un canapè és una petita porció de menjar servida sobre una base (normalment de pa, torrada, galeta salada o pasta brisa) i decorada amb ingredients salats o dolços. Es menja d’un sol mos i es presenta de manera estètica.

Parts del canapè

  1. Base: Pa de motlle, torrada, pasta de full, cracker, vol-au-vent, etc.
  2. Cobertura: Ingredients principals com formatges, patés, peix fumat, verdures, carns fredes, etc.
  3. Guarnició: Decoració o complement — herbes fresques, ous de guatlla, caviar, fruits secs, olivetes, etc.

Algunes varietats de canapès salats per a bufets

1. De peix o marisc

  • Salmó fumat amb formatge fresc i anet.
  • Tonyina amb maionesa i pebrot escalivat.
  • Gambes amb guacamole o salsa rosa.
  • Anxoves amb mantega i tomàquet sec.

2. De carn o embotit

  • Pernil ibèric amb tomàquet i oli d’oliva.
  • Roast beef amb mostassa i rúcula.
  • Paté de fetge amb melmelada de figues o ceba confitada.
  • Mini hamburgueses gurmet en brioix.

3. Vegetarians

  • Hummus amb pebrot i llavors de sèsam.
  • Formatge de cabra amb mel i nous.
  • Crema d’alvocat amb tomàquet cherry i germinats.
  • Milfulls de verdures rostides amb pesto.

4. De formatge

  • Mini broquetes de mozzarella, tomàquet i alfàbrega.
  • Canapès de brie amb fruits vermells.
  • Formatge blau amb pera o nous.
  • Compartir