Cardedeu i la Garriga es vestiran, un any més, de modernisme
  • Compartir

Cardedeu i la Garriga es vestiran, un any més, de modernisme

4 d'octubre de 2024

Cardedeu aprofitarà la Diada Modernista, que comença aquest divendres i s’allargarà fins diumenge, per treure de l’oblit el paper de la dona durant l’època del modernisme, a finals del segle XIX i principis del XX.

Les jornades donaran el tret de sortida aquest divendres a la tarda amb una xerrada al Museu Arxiu Tomàs Balvey sobre el paper de la dona de l’època a càrrec de la doctora en Història de l’Art Núria Ferrer Gil.

S’hi parlarà de la feminitat en les obres artístiques del modernisme –sensuals, malvades–, però també de la moda, els seus vestits i com les cosificaven. “També parlarem de dones reals, amb noms i cognoms, de moltes vídues que regentaven negocis, però que no podien fer servir públicament el seu nom perquè estava mal vist”, explica Gil.

El paper de la dona centrarà la diada de Cardedeu. En la imatge, l’edició de l’any 2022/Julián Vázquez


A Cardedeu, com a molts altres indrets del país, moltes dones burgeses van ser promotores d’un grapat de cases de l’època. Mercè Espinach, de l’Alqueria Cloèlia i la Torre Espinach; Francesca Arquer, de la Casa Arquer; Concepció Borrell, de la Quina Borrell; Àngela Gual, de la Casa Gual –també coneguda coma Torre Montserrat–, i Carme Golferichs, de la Casa Golferichs.

“No és que no hi hagués dones promotores, és que es coneix poc que n’hi havia. La mirada masculina de la nostra societat ha tendit a invisibilitzar-ho. En aquell moment, hi havia una societat molt tancada, que tractava les dones com a infants i que no podien decidir coses per elles soles.”

Imatge de jocs modernistes a Cardedeu en la diada de l’any 2018/Julián Vázquez


“Sempre hem parlat molt dels grans promotors, arquitectes i artistes –tots homes– del modernisme”, argumenta la tècnica del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, Marta Núñez.

Enguany, l’organització de la Diada Modernista –que també comparteixen amb l’Ajuntament i l’entitat Artescena– s’ha proposat consolidar el format de l’any passat: començar un dia abans amb una xerrada que permeti donar una vessant d’estudi i recerca a les jornades.

Durant el cap de setmana, Cardedeu acollirà el gruix de la programació de la Diada Modernista, dedicada al retorn dels estiuejants del poble que tornaven a la ciutat després de les vacances. Dissabte al matí, hi haurà tallers a la plaça de Sant Joan.

Al migdia, al mateix espai, s’hi faran escenes de ball i festa amb el grup la Petita Àgata. Durant el dia també hi haurà circ i teatre. Diumenge al matí es farà l’habitual Ruta Raspall teatralitzada per conèixer les cases d’estiueig del poble.

Els participants en les jornades de la Garriga de l’any passat davant de l’església/Ramon Ferrandis

La Garriga farà les jornades de l’11 al 13 d’octubre

La Garriga dedicarà les seves Jornades Modernistes d’enguany a recordar algunes personalitats clau d’aquest moviment artístic. Els actes, que arriben a la 13a edició al municipi, es faran del divendres 11 al diumenge 13 d’octubre i giraran entorn a personalitats tan importants com Jacint Verdaguer, Pompeu Fabra i Santiago Rusiñol i altres de més locals com l’arquitecte Manuel Raspall o l’escriptor, periodista i poeta Carles Sindreu i Pons.

La passejada modenista de la Garriga de l’any passat al costat de la Torre Iris/Ramon Ferrandis

El programa d’aquest any comptarà amb algunes novetats, com una mostra i una pedalada de bicicletes clàssiques –diumenge 13 al matí– o projeccions de cinema de l’època a través de la càmera fosca a Can Raspall.

D’altra banda, el punt de partida de les jornades serà la inauguració de l’exposició del Fons Raspall i Mayol-Rull, recentment adquirit per l’Ajuntament, que tindrà lloc divendres 11 a la tarda.

Es tracta de documents i fotos que abasten des del 1870 fins als anys 90 del segle XX i donen testimoni de la vida de l’arquitecte Manuel Raspall.

  • Compartir