La nova situació política i econòmica fan molt interessant fer un circuit per Guatemala aquest proper estiu. Segons les dades de Nacions Unides el país ha experimentat un canvi radical pel que fa a polítiques de drets humans, una millora important respecte a la seguretat i, a més, s’ha situat com la novena economia d’Hispanoamèrica. Us proposem un circuit per Guatemala i Hondures.
Guatemala és un país d’una gran riquesa cultural i antropològica. Això es tradueix en què mentre un el recorre va rebent contínuament estímuls provinents de tot el que l’envolta: el colorit amb què es vesteixen els diferents grups ètnics o amb què pinten les parets de les cases, les esglésies o els cementiris; les olors que omplen els carrers, les que provenen de les parades de menjar ambulant, o les del copal (quelcom molt semblant a l’encens) amb el qual realitzen les seves ofrenes, on es barregen els ritus ancestrals dels antics maies amb les cerimònies imposades per la religió dels conqueridors.
A aquells interessats en la història i en l’arqueologia realitzar un circuit per Guatemala els permetrà endinsar-se en una de les cultures més extraordinàries que han existit en el món: la Civilització Maia. Aquest poble va aconseguir un desenvolupament tecnològic, científic, social i arquitectònic molt superior al de moltes altres cultures. Així, per exemple, conceptes matemàtics com el valor del zero van ser utilitzats molt abans que a Àsia o Mesopotàmia. D’altra banda, el període de major desenvolupament de ciutats com Tikal o Copán es donaria mentre a Europa sortíem de l’Edat de Pedra i començàvem a saber dels beneficis del metall.
Tot això pot donar-nos una idea de l’enorme valor cultural dels Maies, que podem intuir en visitar Quiriguá o les esmentades Tikal o Copán. I diem “intuir” perquè la seva cultura és una gran desconeguda, tot i tenir una de les escriptures més riques del Món Antic.
Apropar-se a la cultura maia a Guatemala no és només veure pedres, monuments reconstruïts o esteles amb jeroglífics. Els maies segueixen amb nosaltres avui amb moltes de les seves tradicions gairebé intactes. Chichicastenango, un ciutat sagrada per a ells (en la qual va aparèixer el Popol Vuh, el seu llibre sant), és una de les visites més interessants de Guatemala. Aquí es coneixen els contrastos amb què viu aquesta gent, amb un peu en el passat i un altre en ple segle XXI.
Una altra de les zones que són estímul per al viatger és el Llac Atitlán, amb els diferents pobles que l’envolten, cadascun amb una personalitat diferent. I, per acabar, una menció a tota la riquesa colonial, en ciutats com Huehuetenango o Antigua.
En aquest enllaç hi trobareu altres propostes de viatge a Guatemala.