Pilar Comas és doctora en Geografia. Impartia classes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), però als seus 50 anys la seva vida va fer un tomb. En comptes de crear un pla de pensions per a la seva jubilació, va decidir emprendre un projecte vital. Volia aprendre a conrear plantes aromàtiques. Així va ser com va néixer el Parc de les Olors, d’un projecte personal iniciat per pur plaer al jardí de casa seva, a una extensa xarxa empresarial sense ànim de lucre que no para de créixer.
L’objectiu de Comas amb aquest projecte és demostrar que a Catalunya es pot plantejar un model agrícola rendible i que alhora sigui sostenible amb el seu entorn natural més proper. Explica que calen evitar les pràctiques de monocultiu i de ramaderia intensiva que tant han proliferat a casa nostra perquè malmeten i degraden la terra. Pren com a model regions geogràficament similars, com la Provença, on hi predominen finques petites que practiquen l’agricultura ecològica i fan una millor gestió del sòl.
En l’actualitat, la Xarxa del Parc de les Olors compta amb 18 parcs repartits per tot Catalunya. Divideixen la producció a la meitat, una part per a la venda als majoristes i l’altra per a la seva botiga. Entre els seus clients hi ha empreses cosmètiques i alimentàries. La seu central és el parc del Serrat, a Santa Eulàlia, que enguany celebra 10 anys.
La posada en marxa d’aquest primer parc va ser l’any 2015. Els terrenys en què havien produït fins aleshores, a Bigues i Riells, se’ls havien quedat petits i no podien satisfer la creixent demanda. És així com van adquirir l’espai del Serrat, una finca abandonada on només hi havia un arbre. Per posar a punt el parc, Comas i el seu equip van haver de fer un important esforç de regeneració del sòl plantant primer espècies que fossin resistents i aplicant tècniques no invasives per poder aprofitar les sis hectàrees de l’espai.
A banda de la producció, el Parc de les Olors també entén com a essencial la seva tasca divulgativa. Preparen tallers i activitats obertes al públic cada setmana i reben cada any uns 10.000 alumnes de diverses escoles. A Comas li agradaria que en el futur el Parc de les Olors fos un emblema de país, un exemple d’agricultura sostenible i un lloc per aprendre del camp i fer turisme. Ara mateix, està treballant en la creació de sis nous parcs, un dels quals d’alta muntanya a la vall de Núria (Ripollès). Per a això veu molt necessari el suport i la complicitat de polítics i administració.
Pel que fa al futur més immediat, Comas persegueix dos objectius. El primer, formar un equip jove implicat en el projecte que li permeti jubilar-se. El segon, aconseguir que el Parc de les Olors sigui una entitat més vinculada a Santa Eulàlia.
Santa Eulàlia de Ronçana El parc de les Olors del Serrat ofereix diversos dies temàtics al llarg de l’any. El matí del dissabte passat van celebrar la Festa de la Primavera. Van realitzar tres tallers relacionats amb plantes aromàtiques i l’horticultura. Primer es van tractar les propietats i la maceració de la calèndula, una de les flors que més planten al parc santaeulalienc. Seguidament van preparar un test amb esqueix de romaní i van acabar amb algunes recomanacions per tenir ben cuidat l’hort a casa. Van rematar la festa amb un dinar entre plantes aromàtiques. L’entitat explica que unes 70 persones van assistir a l’activitat.