Ripoll es convertirà un any més en la capital catalana del formatge aquest cap de setmana amb la celebració de la 9a Fira Europea del Formatge. Un certamen que organitza l’Ajuntament en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i l’Associació Ruta Europea del Queso, que portarà “degustacions d’arreu del territori com a novetat”, apuntava el regidor de Comerç, Xavier Formatger.
Enguany hi prendran part 11 formatgeries (cinc de locals i sis de fora), una més que el 2023. Del Ripollès muntaran parada la formatgeria Roura Soler, Muuu Beee, Palou, Pujol Orra i Mas el Lladré, mentre que de fora de Catalunya vindran les DOP d’Idiazabal, Maó-Menorca, Torta del Casar, Queijos da Beira Baixa, la IGP Queso Castellano i s’hi afegirà la de Villaluenga del Rosario-Cádiz. També hi haurà presència de les cerveses Minera i Catalluna i del vermut Murcarols.
La fira s’ubicarà a la plaça de la Lira i al carrer Escorxador, on se situaran les begudes i s’hi farà un taller de cervesa artesana dissabte a la tarda. Diumenge al migdia hi haurà un tast de formatge amb cervesa i vermut, mentre que a la tarda es farà una degustació de homebrewers i un tast de cerveses artesanes. A banda del mercat formatger, que estarà obert tot el dia, hi haurà un tast popular. Caldrà comprar els tiquets a l’estand de l’Ajuntament i “per 5 euros, podreu tastar tres formatges diferents”, deia Formatger. Dissabte també hi haurà una fira artesana i els restaurants adherits a l’esdeveniment faran plats amb el formatge de protagonista.