
L’any 1996, Julià Bellalta va inaugurar El Portal Vell, un restaurant annex a La Cruïlla, de Lliçà d’Amunt, el local familiar ubicat a la cruïlla entre la carretera de Caldes i el carrer Anselm Clavé. La setmana passada, després de gairebé 30 anys de servei, la guia Michelin va incloure’l per primera vegada entre els cinc millors del Vallès Oriental i els 249 de Catalunya.
El Portal Vell és un restaurant familiar amb 29 anys de vida i 73 d’història. La tradició dels Bellalta es remunta al 1952, quan la Roseta i en Miquel, avis d’en Julià, van muntar una petita barra. Venien begudes i queviures sota el nom El Crus. Després de 20 anys, el 1972, el seu fill Josep va agafar el relleu juntament amb la seva dona, la Teresina. Van afegir-hi una petita cuina i un menjador, i van actualitzar el nom, La Cruïlla. Oferien plats casolans i menús diaris amb l’ajuda dels petits de la família, la Rosa i el mateix Julià. Cap als 90, quan en Julià va sortir de l’escola d’hostaleria de Girona, centre pioner dels grans restauradors d’avui, va voler engegar un projecte complementari.
Mentre La Cruïlla continuava fent el que millor sap fer, esmorzars de forquilla i menús “de treballador” per al dia a dia, Bellalta va adequar la zona d’habitacions on antigament descansaven els clients que venien de lluny, que havia quedat en desús. Va bastir els fonaments d’El Portal Vell tot conservant l’estructura de l’edifici i, sobretot, la seva essència. Després de tres dècades, el local “encara fa goig”, perquè va en sintonia amb la manera de fer i la cultura culinària heretada. “No volia un menjador luxós amb coberts de plata.” L’establiment és molt conscient de les seves arrels. De fet, el seu nom fa referència al portal que hi havia a l’entrada de la propietat, i que Bellalta va fer replicar.

El menú costa 24 euros i la carta surt al voltant dels 42. També serveixen un menú de temporada, a 34,50 euros, i un altre d’íntegrament vegà, amb arrossos de camp o fideuada amb tofu. Sempre, amb productes de proximitat.
Bellalta coordina La Cruïlla i El Portal Vell, que comparteixen part de cuina. La Cruïlla continua sent un restaurant més econòmic, enfocat sobretot als centenars d’esmorzars de forquilla que elaboren cada matí entre 8 i quarts d’11. En canvi, El Portal Vell beu de la cuina tradicional de La Cruïlla, però l’eleva i la modernitza. Al llarg dels anys, han anat ampliant menjadors i també han afegit un nou obrador, que van inaugurar fa tan sols dues setmanes, per tenir més espai per confeccionar les postres. Alhora, La Cruïlla també ha evolucionat: el xef ha “potenciat” la cuina més “casolana i petita” dels seus pares.
L’entrada a la guia Michelin suposa un “reconeixement a la feina de tots aquests anys”. L’important és “fer les coses ben fetes”, sentencia. En Julià és la tercera generació del negoci familiar, però la quarta generació ja agafa responsabilitats entre la plantilla amb la incorporació d’en Marc Bellalta, fill del xef, besnet de la Roseta i en Miquel.