• Compartir

Estrena d’un Verdaguer del segle XXI

16 de maig de 2025

Verdaguer immens i polièdric admet un acostament a la sensibilitat del públic actual i al llenguatge del teatre contemporani. D’això n’està convençut Roger Vila, el director i autor de l’espectacle sobre el poeta que aquest divendres s’estrena a L’Atlàntida amb un doble motiu: d’una banda, el 180è aniversari del naixement del poeta i de l’altra, el 15è de la inauguració del teatre que va agafar el nom d’una de les seves grans obres. Los que estan amb la front núvol, los que teniu lo cor trist és un muntatge produït per L’Atlàntida i la Fundació Verdaguer.

Roger Vila (Vic, 1993) explica que tota la creació de l’espectacle ha estat “un procés de descobriment”, de com acostar-nos a Verdaguer des de la lectura i tria de textos que va fer ell mateix fins a la creació de l’obra, “que en teatre és un viatge que sempre fas acompanyat”. En aquest cas ha tingut al costat els actors Pau Vinyals, Aina Sánchez i Ferran Frauca, els actors del Leos Quartet, la direcció musical de Jordi Domènech i l’escenografia ideada per Judit Colomer, a més de l’assessorament del filòleg Pep Paré. Tot un equip que ha aixecat del no-res un muntatge que té l’objectiu de portar Verdaguer cap a l’espectador del segle XXI “i tractar-lo amb el llenguatge del teatre més experimental, amb una part musical i sonora que també hi té molt a dir”.

Els espectadors es trobaran, d’entrada, amb l’escenificació d’un homenatge, amb Pau Vinyals fent diferents discursos en lloança de Verdaguer. Tots són reals i tots han estat pronunciats alguna vegada. “Fem tabula rasa de tots els homenatges que se li han fet al llarg de la història”, diu Vila. La majoria, pensant en el seu Verdaguer, perquè “tots els homenatges són fracassats” i parlen més de qui el promou que no de qui el rep, sobretot si aquest ja és mort. Un nacionalista català abrandat, un espanyolista igual d’abrandat, una autoritat religiosa o un representant de l’excursionisme… tots s’apropien del poeta “perquè és una figura molt poderosa i, per tant, tothom la vol al seu costat”, diu l’actor Pau Vinyals. I després, feta aquesta introducció, entra en escena la paraula de Verdaguer, en combinació amb la música, traslladada d’una forma gens convencional. Roger Vila ha triat textos del Verdaguer més místic del llibre Al cel (del qual surten els versos que donen títol a l’espectacle).

És el que ha connectat més amb autors contemporanis, com el músic Roger Mas. “La idea del cel, d’un paradís, ens permet aquest acostament si li traiem les referències més explícites i ho entenem com una incitació a construir”. Un sentit vital, un cel, un horitzó “personal o col·lectiu” que pot estar encarnat per la mateixa poesia. Jordi Domènech també s’ha servit de música creada a partir de poemes de Verdaguer –un dels autors que més ha inspirat els compositors– a banda d’una part de creació pròpia que connecta les altres. Segons Montse Catllà, directora de la Fundació L’Atlàntida, l’objectiu a partir d’aquest divendres és que aquesta producció rodi per teatres de tot el país.

I diumenge, la Festa Verdaguer a Folgueroles

La Festa Verdaguer és un enfilall d’actes que comencen ara (el poeta va néixer un 17 de maig) i s’allarguen durant tres setmanes (va morir un 10 de juny). Des de fa uns anys s’apleguen sota aquest nom tant els que es fan a Folgueroles com els que tenen lloc a Barcelona, a la casa de Vil·la Joana, on va morir i que ara depèn del Museu d’Història de la ciutat.

Els actes de Folgueroles barregen la part acadèmica i la popular. Al matí, amb una conferència sobre Sigismund Bouska, impulsor dels estudis catalanístics a Txèquia i traductor de Verdaguer. A la tarda prendrà el relleu la tradició, amb la festa de l’Arbre de Maig i la Mostra de Glosa. Diumenge es viu el moment àlgid de la festa, amb l’ofrena de flors, els ballets i danses de Folgueroles i el Mercat del Llibre Vell de Poesia. Una matinal que acaba sempre amb la intervenció del convidat d’honor, que enguany és Jordi Turull, secretari general de Junts. A la tarda Verdaguer tornarà a ser protagonista a Vic, amb la interpretació de la cantata El poeta al bosc, creada l’any 2002 pel compositor Josep Baucells i l’escriptora Núria Albó i que ara s’ha volgut recuperar. La interpretaran, a les 5 de la tarda, alumnes de tercer i quart de Primària de les escoles de la ciutat. Els actes a Folgueroles continuaran el proper cap de setmana, entre altres amb el recital Flors del Desvari.

  • Compartir