Eduard Baulida és un dels artistes participants en el festival
  • Compartir

Hilari (um) torna a unir art i natuar amb el canvi cllimàtic com a eix

11 d'octubre de 2024

Hilari (um), el festival de land art i instal·lacions efímeres, celebra la segona edició aquest cap de setmana amb el canvi climàtic com a eix temàtic. El festival continua la línia engegada fa dos anys però introduint algunes novetats, sempre amb l’art i la natura com a protagonistes, a l’entorn de l’ermita de Sant Hilari. “El tema del canvi climàtic es pot abordar des de molts punts de vista, i cada artista ho fa a la seva manera, amb el seu llenguatge i la seva tècnica”, explica Pilar Ors, una de les organitzadores del festival.
Els artistes participants, de diferents disciplines i recorreguts artístics, són Mireia Zantop i Aleix Antillach, Roger Martí, Mariona Sans i Susana Malagón, Edgar Massagú, Zaida Guerrero i Sussana Pinho, Eduard Baulida, Col·lectiu Bonys i Forats, Roberta Genoveva i Noèlia Pareja, Pep Aymerich i Jofre Sebastián.

L’espai i l’entorn del festival

Aquests artistes ja han estat tota la setmana fent una residència creativa al mateix espai de Sant Hilari, en una zona expositiva de 23.250 metres quadrats a l’aire lliure, i que el cap de setmana es podrà visitar. Tot i així, algunes persones ja van poder anar-hi dimecres i dijous a la tarda.

Aquesta, precisament, ha estat una de les novetats del festival. “Enguany hem volgut que el públic pogués anar entre setmana a veure els artistes per conèixer el seu procés creatiu, crec que és interessant per a uns i per als altres”, ha explicat Ors. També divendres passat es va fer una acció col·lectiva creativa a l’exterior de la Biblioteca Marc de Vilaba, amb alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Pla Marcell.

La inauguració oficial, però, serà aquest divendres a les 7 de la tarda, en un acte en què els artistes presentaran les seves instal·lacions. Tot seguit hi haurà una performance artística a càrrec d’Eduard Baulida. “Aquest any hi ha més performances que en la primera edició, perquè ens agrada apostar per aquest altre tipus de llenguatge”, ha comentat Ors. Dissabte a 2/4 de 7 de la tarda i diumenge a les 12 del migdia se’n faran dues més a càrrec de Pep Aymerich.

Pep Aymerich

Una altra novetat d’aquesta edició és l’espai Comunhilarium, de caràcter inclusiu i participatiu, perquè el visitant pugui prendre part en el festival. “Es posarà a disposició dels visitants un espai creatiu amb materials naturals perquè puguin experimentar.”

En aquest espai també hi tindrà lloc l’espectacle del Col·lectiu Mut He vist florir un ametller sota alarma nuclear, una peça viva i en procés. Segons Pilar Ors, aquesta és una altra manera que els visitants puguin participar i entrar més en el festival. Una altra activitat, dissabte a 2/4 de 8 del vespre, serà la visita i el tast a càrrec del Celler Bardissots, per conèixer el projecte de recuperació de les vinyes velles de Cardedeu.

El patrimoni de Cal Ros

D’altra banda, diumenge dins les Jornades del Patrimoni, es farà una visita guiada, “Descobrim Cal Ros”, per conèixer la història del mas, la masia, els corrals i l’ermita de Sant Hilari, a més de tot el patrimoni natural com les vinyes i les oliveres.

Susana Malagón i Mariona Sans

Una de les darreres activitats, i també novetat, és el Micro Artístic Obert que farà diumenge a la tarda després del dinar a base de paella, perquè tothom hi pugui dir la seva.

Enguany, a més, s’oferirà als artistes participants de fer una residència a la Tèxtil Rase de Cardedeu. “Volem que passin coses a llarg de l’any que no hi ha festival, i per això farem aquesta proposta, que es concretarà en dues intervencions artístiques finals a la Tèxtil Rase i al jardí del Museu Arxiu Tomàs Balvey”, ha explicat la directora.

  • Compartir