Montserrat Pla al terrat de casa seva amb l’equip de mesurament meteorològic
  • Compartir

Història a través de la meteorologia

9 de maig de 2025

L’arxiu municipal de Llinars s’ha enriquit amb la donació que ha fet Montserrat Pla dels registres meteorològics de Llinars entre 1945 i 2020. Una interessant documentació que aplega el recull de dades que va fer el seu pare, Joan Pla i Gras, el mestre Miquel Aregay i ella mateixa des de l’estació instal·lada a casa seva. Ha decidit fer la donació de tres caixes i mitja amb documents i formularis de diversos tipus en què van anar anotant, al llarg dels anys, tota classes de registres relacionats amb el clima de Llinars. Un material arxivístic que forma part de “la història del poble.”

Hi consten dades com temperatures màximes i mínimes o la pluviometria de 75 anys. També s’hi poden consultar, entre d’altres, algunes dades fenològiques, que és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius. La donació inclou la documentació oficial que es va rebre de les administracions de cada època, des del Ministeri de l’Aire que va enviar a Aregay el 10 d’abril de 1945, la primera autorització i el material per fer les recollides.

Joan Pla i Gras va recollir dades meteorològiques durant anys
Joan Pla i Gras va recollir dades meteorològiques durant anys / Arxiu familiar

Montserrat Pla recorda: “En principi ho va portar Aregay durant un parell d’anys i després ho va passar al meu pare. Li va deixar un dels butlletins on apuntava les dades meteorològiques.” Els equips de mesura són de l’AEMET (Agència Estatal de Meteorologia). Primer es registrava la pluviometria i després la temperatura. El seu pare va portar els registres fins 1977, quan va morir, i llavors ho va continuar ella. “En principi els vaig dir que no tenia ni idea de com ho havia de fer i vaig demanar que vinguessin a recollir els aparells”, reconeix.

Actualment continua registrant dades. Cada dia apunta la pluviometria, on també hi entra l’anotació de si ha caigut pedra, ha nevat, si hi ha hagut boira, rosada i altres fenòmens meteorològics. Segueix amb les temperatures màximes i mínimes, també l’evaporació i altres dades fenològiques com la plantació, brotació, recollida o floració d’alguns arbres i cereals, així com l’arribada i migració d’alguns ocells.

L'acte d'entregada de la documentació amb l'alcalde Martí Pujol
L’acte d’entregada de la documentació amb l’alcalde Martí Pujol / Ajuntament de Llinars

Mensualment les dades s’envien a Barcelona. El responsable de l’arxiu municipal, Albert Gómez, remarca que el fons que rebut l’Ajuntament “destaca per la seva singularitat, perquè no és habitual trobar aquest tipus de fons en els arxius”. Ha posat èmfasi en el fet que “l’estat de conservació de la documentació és bona” i que “la donació tindrà continuïtat, perquè Montserrat Pla segueix fent el recull de dades”. Pla conserva els butlletins dels últims cinc anys, que s’incorporaran gradualment a l’arxiu.

El pare de Montserrat Pla, Joan Pla, no només va recollir les dades meteorològiques de Llinars, sinó que també va destacar per la seva tasca com arqueòleg aficionat. Al llarg de la seva vida va recopilar gran quantitat del material arqueològic. En morir es va crear un patronat municipal i el seu fill, Carles Pla, va cedir les peces que el seu pare havia trobat perquè estiguessin exposades a l’antiga capella de Can Mas Bagà. El patronat es va dissoldre i el 15 de desembre de 2012 es va inaugurar el Fons Joan Pla i Gras, un centre d’interpretació sobre Llinars, que es va instal·lar als baixos de l’ajuntament. El projecte de rehabilitació del Castell Nou preveu un espai per acollir el fons.

  • Compartir