Una peça escultòrica de grans dimensions d’Enric Pla Montferrer es pot veure aquests dies davant de la seva casa-taller d’Alpens, abans de viatjar cap a Mèxic. Amb el nom de Bicicleta, l’obra és encàrrec d’un col·leccionista privat mexicà i és de les més grans que ha fet en tota la seva trajectòria: nou metres i mig de llargada i gairebé set d’alçada.
La monumental obra té una història curiosa en què s’hi barreja l’atzar, que ha permès que s’acabés fent realitat. La idea va néixer “parlant amb el ciclista vigatà Josep Jufré”, que havia considerat la possibilitat d’instal·lar una escultura a la seva escola de ciclisme. Aquí va néixer la maqueta, tot i que el projecte no es va fer realitat. Però Pla Montferrer la guardava, “i m’havia passat pel cap que seria bonic situar-la en un dels grans ports de muntanya del Tour o alguna altra gran volta ciclista”. Però ara fa dos anys es va produir un inesperat gir de guió: Pla Montferrer va viatjar a Mèxic acompanyant l’escultor santjoaní Francesc Fajula, per ajudar-lo en la instal·lació d’un Crist que li havia encarregat un client mexicà per a la seva finca particular, a México DF. Fajula i Pla Montferrer es coneixien per haver treballat a la Sagrada Família, el primer com a autor del Crist que presideix l’altar i el segon, en obres de forja com els estels que coronen la torre de la Mare de Déu. Un cop a Mèxic, l’artista d’Alpens va regalar al client un llibre i aquest hi va veure la maqueta de la Bicicleta. “Vaig marxar d’allà amb l’encàrrec de fer-la”, explica.
EN MOVIMENT
Han estat nou mesos de feina en què, primer, es va escanejar la maqueta. Això va servir per fer el tall de la planxa d’acer corten amb làser. “Un error petit d’un centímetre a la base es podria haver multiplicat a mig metre al capdamunt, ens interessava treballar amb la màxima perfecció.” Després li han donat la forma, han puntejat i han soldat. L’escultura, tot i la seva dimensió, és àgil i suggereix la idea de moviment. Anirà ancorada sobre una base de formigó “que pesarà molt més que la mateixa obra”, per evitar que en la interacció amb persones o amb fenòmens climatològics es pugui moure. L’acer corten amb què ha treballat Pla Montferrer es veu ara lluent, però amb el temps anirà agafant la característica pàtina de rovell que li donarà el color i actuarà com a protecció. “M’agrada molt treballar amb aquest material, és el millor pel que ha d’anar a l’aire lliure.”
Com ha fet altres vegades, Pla Montferrer obrirà les portes del seu taller a tothom que vulgui veure l’escultura. Serà diumenge de les 11 a la 1. Després es desmuntarà i farà el viatge a Mèxic en un contenidor per vaixell. “Tot el trasllat durarà aproximadament un mes, i després anirem allà a col·locar-la”, explica.