La Garriga viurà aquest cap de setmana l’11a edició de la Fira de la Botifarra, en què les cansaladeries de la població tornaran a ser les grans protagonistes. La regidora de Promoció Econòmica, Txell Catalan, explica que aquesta serà la primera edició de la fira que es fa després de la creació de la marca col·lectiva Botifarra de la Garriga, un segell que marca els estàndards de qualitat d’aquest producte típic garriguenc.
S’hi han adherit les cansaladeries La Moreneta, Can Torrents, Ca la María José, Can Valldeoriola, La Perla, Maria Oliveras i Can Perris. El projecte va arrencar l’any 2021 per ser una eina de suport al sector i un nou actiu gastronòmic i de promoció turística de la localitat.
Durant aquest temps, les cansaladeries locals, juntament amb la Regidoria de Promoció Econòmica, van elaborar el reglament que estableix les condicions, característiques i requisits que ha de tenir el producte per poder utilitzar la marca col·lectiva Botifarra de la Garriga. I un dels darrers passos ha estat l’obtenció de la patent de la marca atorgada per la Generalitat.
La regidora Txell Catalan remarca que aquest era un objectiu que es va marcar el govern municipal des del principi del mandat. “Teníem clar que havíem de donar contingut al sector cansalader, de manera que tingui recursos durant tot l’any com a valor punter del sector agroalimentari de la Garriga. Aquest és un motiu d’orgull i de goig.”
Les cansaladeries participaran en la fira venent els seus productes i estaran presents a l’espai Buti Tast, a la plaça de l’Església, fent tasts, tallers d’elaboració de botifarres o la ja tradicional cuita de la botifarra termal. Els visitants podran degustar platets i entrepans fets amb la botifarra d’aquests establiments com a element principal.
La regidora de Promoció Econòmica també destaca la implicació del sector de la restauració. “Per respondre a la demanda de la restauració, durant la fira, es facilitarà informació als visitants sobre l’oferta gastronòmica relacionada amb la botifarra de la Garriga que ofereixen els 11 restaurants que han fet arribar les seves propostes.”
Pep Nogué, “Botifadrí”
Enguany, el paper de Botifadrí, que l’any passat va fer Maria Nicolau, de la Garriga, l’exercirà el cuiner i gastrònom Pep Nogué, de Sant Joan les Fonts (la Garrotxa), i fundador del Culinary Institute of Barcelona, de Barcelona.
Dissabte a les 11 del matí, farà un maridatge d’embotits de muntanya i cerveses a l’espai ButiAula. Un maridatge que es repetirà diumenge a les 12 amb cerveses artesanes de Comic Beer. I una hora més tard, un aperitiu amb vins de la D.O. Alella, amb la sommelier Laura Fortuny.
La Fira de la Botifarra tindrà un total de 30 expositors, entre els quals hi haurà establiments que ofereixen productes d’alimentació de proximitat.
I l’Associació Agrària la Garriga, oferirà, al llarg de la fira un tast de mongetes del ganxet, un taller d’olis essencials naturals i un taller d’hort i planter, tot a la plaça de Can Dachs.
Els actes del programa de la fira tindran el seu preàmbul aquest divendres amb una presentació oficial i una xerrada inaugural a càrrec d’Inés Butrón Parra, professora d’Història de la gastronomia al Culinary Institute of Barcelona (CIB), i d’Asunción Oliveras, mocadera jubilada –les dones que netejaven les tripes per fer les botifarres–. Serà a les 7 de la tarda a Can Raspall.
Sota el títol “Temps de matances: cròniques amb veu de dona”, les dues parlaran sobre el paper protagonista de les dones en l’alimentació en entorns rurals i d’autosuficiència. Eren elles les que s’ocupaven de les terres, de la cura dels animals, de la producció dels aliments derivats, de conservar-los, d’organitzar el rebost, de mantenir el caliu de les cases i de nodrir les persones. Eren dones que, especialment durant les matances, “conjugaven esforç, coneixement i generositat”, segons diu el programa de la fira.
El mateix dia, també a Can Raspall, a 1/4 de 9 s’inaugura l’exposició “Dones del Montseny, espais viscuts”, produïda pel Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, d’Arbúcies, que es podrà veure durant la fira.
Itineraris
Entre les activitats paral·leles a la fira, destaquen dos itineraris guiats. El primer es diu “Microvisita al modernisme”, i es farà dissabte a les 11 del matí amb sortida des de Can Raspall, al carrer Banys. Serà un petit recorregut al voltant de l’Illa Raspall, obra de Manuel Joaquim Raspall que permetrà descobrir l’empremta i el canvi que va suposar l’arribada d’estiuejants al municipi a finals del segle XIX i principis del XX.
A les 5 de la tarda començarà l’itinerari “Els camins del menjar”, des del Centre de Visitants. Mostrarà la transformació de la Garriga a través de l’alimentació i explicarà el patrimoni culinari i històric del poble. Acabarà amb tastos de productes que s’hauran descobert durant la visita.
El programa inclou altres activitats, com la creació d’un mural de flors, dissabte a les 10 del matí, a la plaça de Can Dachs, a càrrec de l’associació Corpus la Garriga.
A l’espai ButiKids, a la plaça de Can Dachs, hi haurà taller de maquillatge i manualitats, i a l’Escola Municipal d’Art i Disseny un taller d’art i concurs de dibuix. En tots dos casos es farà en horari de matí i també de tarda.
A la plaça de Can Dachs, també en dues sessions, dissabte al matí i a la tarda es podran fer fotos amb els capgrossos del Gremi de la Carn, Gremicarn, així com amb la Ginesta i en Clavellot de la Garriga.
El mateix dissabte, a les 11 del matí es farà una passejada amb els Gegants i els Capgrossos de la Garriga. A la mateixa hora, es farà el Batuclau, un espectacle itinerant pels carrers i places a càrrec de la Clau-Centre d’Expressió Musical. I diumenge a 2/4 de 12 la companyia Xip Xap escenificarà l’obra de teatre de titelles La veritable història dels 3 porquets, a la plaça de Can Dachs.
La millor botifarra catalana
El programa de la fira inclou, dissabte a les 7 de la tarda, a l’espai ButiAula, a la plaça de Can Dachs, un reconeixement a Yolanda Preseguer, de la cansaladeria La Perla, que l’any passat va guanyar el premi nacional de Botifarra Catalana en el certamen que es va fer a Olot, organitzat per la Confraria del Gras i del Magre i la Fundació d’Oficis de la Carn, en col·laboració amb Gastroteca.cat.
Preseguer oferirà un tast de l’embotit juntament amb Josep Dolcet, de l’escola de formació de xarcuteria de la mateixa confraria.
També explicarà la història de la botifarra catalana, de la qual diu que és fruit d’un error. Antigament, el transport de la botifarra es feia en trajectes llargs i quan es pensaven que s’havia fet malbé, la posaven a coure abans de llençar-la. “Per això aquest és un dels pocs embotits cuits que porta sal de curats”, diu.
La cansaladera explicarà el procediment per elaborar la botifarra catalana, que es fa amb les carns més nobles del porc i es deixa reposar de 24 a 72 hores i es cou a 80 graus una hora o cinc quarts.