La Garriga es prepara per celebrar la 13a edició de la Fira de la Botifarra, un esdeveniment que tornarà a posar en valor el producte més emblemàtic del municipi. Aquest dissabte i diumenge, el municipi s’omplirà de propostes gastronòmiques, activitats per a tota la família i un mercat de productes de proximitat que atraurà visitants de tot arreu.
Com en edicions anteriors, la Fira oferirà espais temàtics com la Buti Aula, amb tastos de cerveses, vins, embotits i formatges; el Buti Kids, dedicat a les activitats infantils, i el Buti Tast, on es podrà degustar la botifarra elaborada per les cansaladeries locals mentre sona la música de la Lolavan. Enguany, es recupera la ButiMoneda, una moneda especial per fer compres al Buti Tast, amb un valor unitari de 2,5 euros.
L’espai firal comptarà amb 40 paradistes que oferiran productes artesans com formatges, embotits, coques, mels, vins i destil·lats. La fira es distribuirà entre la plaça de l’Església, la plaça de Can Dachs i els carrers del Centre i dels Banys. A més, el sector de la restauració local també se sumarà a la festa amb plats especials de botifarra.
Un dels elements més singulars d’aquesta edició serà la presència de la Iaia Angeleta, que exercirà de butifadrina de la fira. La música també tindrà un paper destacat, amb un concert del grup de versions The Best Of el dissabte al vespre. A banda de les activitats gastronòmiques i musicals, el Centre de Visitants organitzarà itineraris guiats i es tornarà a celebrar la marxa nòrdica, una activitat que va tenir molt d’èxit l’edició anterior.
Coincidint amb la fira, els comerços de la Garriga podran obrir el diumenge, aprofitant l’afluència de visitants. A més, algunes parades del mercat de dissabte canviaran d’ubicació per adaptar-se a l’esdeveniment. Tot plegat, una combinació d’activitats i sabors que convertirà, un any més, la Garriga en el punt de trobada imprescindible per als amants de la botifarra, en particular, i de la gastronomia de proximitat, en general.
Botifarra de la Garriga és una marca col·lectiva que té mitja dotzena d’establiments adherits. Són La Perla, amb botiga al número 82 del carrer Calàbria; Valldoriola, situada al mateix carrer però al número 74; Can Perris, a la plaça de les Oliveres, 11; Maria Oliveras, al número 40 del carrer Sant Francesc; la cansaladeria Torrents, situada al número 17 del carrer dels Banys; La Moreneta, al 162 del mateix carrer dels Banys.
Les cansaladeries adherides a la marca col·lectiva estan compromeses amb la producció i venda de productes de proximitat i els seus valors: la sostenibilitat amb el medi ambient, la qualitat alimentària, el servei i l’atenció a la clientela i, sobretot, en la promoció de la botifarra com un producte identitari de la Garriga.
També estableixen les característiques que ha de tenir el producte: l’elaboració amb mètodes artesanals i feta al municipi només amb productes naturals i sense additius. Per a la botifarra crua, els productors fan servir carn de porc trossejada. Es fa servir carn magra i cansalada que s’amaneixen amb sal i pebre i s’emboteixen amb budell natural de porc. D’altra banda, la cuita incorpora cansalada de papada, recull el web de la marca.
Amb més de 10 anys al capdavant de la Cansaladeria Torrents, de la Garriga, la seva propietària, Carmen Ralla, afronta la fira d’aquest any amb entusiasme. “És una oportunitat per donar-nos a conèixer, sobretot entre la gent de fora”, explica Ralla a EL 9 NOU. Tot i que la cansaladeria és un referent a la Garriga i habitualment ja tenen clients de municipis veïns, la fira permet arribar a nous clients i posar en valor el teixit comercial del municipi. Enguany, la parada de la Cansaladeria Torrents oferirà una àmplia varietat de botifarres en cru, des de les més tradicionals amb pebre fins a propostes més originals com les de bacó i formatge, de pintxo o de calçots.
La carnisseria La Perla, amb Yolanda Presseguer al capdavant, torna a la Fira de la Botifarra, amb una combinació de receptes tradicionals i novetats gastronòmiques. Aquest any, l’establiment de la Garriga presenta una botifarra d’ou amb peu de porc desossat i allioli, a més de totes les varietats de botifarra en cru que elaboren a la carnisseria. “Ens fa molta il·lusió participar cada any en aquesta fira perquè dona valor al nostre ofici i al producte estrella del nostre municipi: la botifarra”, destaca Presseguer. A més, la carnissera reivindica com és d’important formar part dels esdeveniments del poble, com la Ruta del Pintxo o la Fira de la Botifarra.
Amb més de 15 anys d’experiència en el sector, la carnisseria La Moreneta, que té botiga al carrer dels Banys, a la Garriga, torna a la Fira de la Botifarra d’aquest cap de setmana amb una proposta innovadora i fidel a la seva essència: “Portarem les botifarres que més van agradar l’any passat, però també sorprendrem amb noves botifarres atrevides, com una de gingebre i una altra de llima amb tocs cruixents”, explica Vanessa Huesa, una de les treballadores d’aquest establiment. A banda, mostraran les botifarres amb elaboracions més tradicionals.
L’oli de Can Nualart, de la Garriga, serà present a la fira en diferents formats. La finca, amb una llarga tradició en la producció d’oli, destaca per treballar amb la varietat Vera, autòctona del Vallès: “És una varietat antiga i molt arrelada al territori”, explica Carles Nualart, propietari de l’explotació. A més, també oferiran oli de la varietat Blanqueta, una plantació iniciada pel seu pare als anys seixanta. Més enllà de la venda d’oli, Can Nualart participa en la fira com a membre de l’Associació Agrària. Han organitzat un taller de planter per als petits i una exposició de maquinària tradicional: “És una manera de donar a conèixer el treball al camp i mantenir viva la cultura agrícola”, destaca. A la foto, Jaume Nualart.
La Masia Can Sunyer, situada a la Garriga i dedicada a la producció de verdura ecològica de proximitat des de fa 10 anys, portarà una selecció de productes de temporada. “Oferirem tot el que produïm a casa: calçots, carxofes, espinacs, ametlles…”, explica Jerusa Chaparro, una de les dues sòcies del projecte. Participar en la fira és una manera de reivindicar el vincle amb el territori: “Ens estimem la Garriga i aquesta és la fira, amb majúscules. Per tant, havíem de ser-hi”, sosté.
Can Burgués, de Santa Eulàlia, és un negoci familiar amb una llarga trajectòria en el cultiu de l’avellana ecològica. A la fira, hi oferiran diferents versions del seu producte estrella: avellanes xocolatades, avellanes amb cacau i avellanes torrades. “És una fira atractiva que ens permet no només donar a conèixer el nostre producte, sinó també donar suport als productors de la zona”, explica Laia Margenat, propietària del negoci. Margenat veu a la fira una plataforma per acostar la qualitat i autenticitat dels productes locals al públic que la visita.
El projecte de Bets Conserves, impulsat per Bet Carreras, té com a eix central l’aprofitament d’excedents d’horts, botigues ecològiques i jardins particulars per elaborar confitures artesanes. A la fira hi portarà una àmplia varietat de confitures depenent els excedents dels quals disposi: de taronja, gingebre, remolatxa o mandarina i plàtan. “És important fer entendre a la gent que s’ha d’evitar el malbaratament”, afirma Carreras, que veu en la fira una oportunitat per conscienciar els visitants i mostrar les possibilitats de la cuina sostenible.