• Compartir

La tòfona planta arrels a Vic

7 de febrer de 2025

El recinte firal del Sucre torna a acollir aquest cap de setmana una nova edició del Trufforum, la setena consecutiva a Vic, on ja ha plantat arrels. “Hem deixat d’estar pendents de si ens ho renoven; ja en som una seu”, destacava en la presentació la regidora de Fires i Mercats, Bet Piella. La iniciativa, nascuda inicialment de la mà de l’Institut Europeu de Micologia amb caràcter itinerant, ha establert a la capital d’Osona marca pròpia: el TrufforumVic. L’objectiu, ara, consolidar-lo com “la principal cita tofonaire a escala europea”, reblava Piella.

El TrufforumVic ha esdevingut un certamen “únic”, destacava el seu director, Daniel Oliach, pel fet d’aixoplugar en un mateix espai “tota la cadena de valor” vinculada al sector de la tòfona i amb un destinatari clar, el consumidor. El Mercat de tòfona fresca i productes trufats tornarà a ser el gran pulmó de la fira, amb la Tuber melanosporum com a gran protagonista. Per promocionar-ne el consum, què millor que recórrer a uns dels grans prescriptors: els cuiners. La gastronomia, amb l’Aula de la Tòfona, la Cuina de la Tòfona o l’esmorzar popular que servirà un any més Osona Cuina, es consolida com el gran reclam. I novament amb noms destacats com els de Nandu Jubany, Marc Gascons, Ferran Pont o Quim Casellas.

El vessant més pedagògic s’impartirà a través de l’Aula de la Tòfona. Dissabte, Bruno Cabral (La Caseïna) i Uri Sala (El Bart) oferiran un tast de formatges artesans i tòfona; Quico Arumí (Can Jubany) i Dídac Espasa (Tubergourmet) cuinaran i descobriran els misteris de la tòfona, i la jornada es tancarà amb un tast a cegues. No hi faltaran altres activitats habituals com els tallers per a infants; l’Espai Tòfona i Ciència; la mostra de llibres de receptes amb tòfona, o el 6è Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, diumenge, que ja ha esdevingut tot un clàssic per al sector.

En l’apartat de reconeixements, s’estrena el premi al Millor Producte Trufat de Catalunya. El veredicte es coneixerà dissabte a la tarda a l’Aula de la Tòfona. El títol d’Ambaixador d’Honor de la Tòfona el recollirà, aquest divendres durant la inauguració del Trufforum, el xef de tres estrelles Martín Berasategui i, a títol pòstum, també es concedirà a Fermí Puig. La Tòfona d’Or es lliurarà dissabte a Anna Orte, cap de sala del restaurant Can Jubany (Calldetenes); mentre que Josep Girabent, del restaurant Boccatti (Vic), rebrà el guardó al millor restaurador divulgador de la tòfona i els vins catalans.

El TrufforumVic també acollirà la final de la tercera edició del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra, diumenge; i dissabte es viurà una nova Nit de tòfona i música, amb l’actuació d’Ernest Crusats. “No se m’acut un lloc millor que Vic per organitzar aquesta fira; totes les que s’organitzen aquí acaben tenint èxit”, encoratjava Laura Ruana, subdirectora d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries. Aquests dies visitarà la fira el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació, Òscar Ordeig (dissabte), i el president del Parlament, Josep Rull (diumenge).

“Cal picar molta pedra”

Algunes de les parades de tòfones i derivats del primer Mercat de la Tòfona, dissabte passat al carrer Verdaguer

Amb la voluntat d’anar “involucrant” la ciutat amb el Trufforum, dissabte passat es va muntar, com a prèvia, un primer Mercat de la Tòfona Negra, coincidint amb el mercat setmanal de la plaça Major. “La fira ja té un públic fidel, que hi ve expressament, però cal buscar nous públics”, apuntava Daniel Oliach, director del Trufforum i tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que hi va plantar una de les mitja dotzena de parades. L’objectiu de tot plegat, continuar estimulant la divulgació i el consum de tòfona negra de proximitat. “A Catalunya encara no hi ha cultura de tòfona, no la tenim incorporada a la gastronomia tradicional com han fet a França o Itàlia; i si un producte no el coneixes, no te l’estimes”, reflexionava Oliach. Les set edicions del TrufforumVic han permès anar avançant, però el camí serà llarg: “Cal picar molt pedra”, deia Oliach, conscient que a Catalunya “ens hem dedicat a produir tòfona, però no a vendre-la”.

El Trufforum arriba en plena temporada de recollida de la tòfona negra, que enguany està resultant “millor” que les anteriors, marcades per la sequera, tot i que encara “no prou bona”, apuntava Ernest Coll, des de Conserves Coll, de Castellterçol, que fa anys que comercialitzen les dues campanyes de tòfona fresca, la d’estiu i la d’hivern. En compren a tofonaires de proximitat, tant de silvestre com de cultiu. “Malauradament, el futur és la plantació”, reconeixia Coll. Enguany s’espera recollir entre cinc i sis tones de tòfona a Catalunya, el doble de la temporada passada, i més d’un 70% seran de cultiu.

  • Compartir