‘Joventut i altres narracions’
Joseph Conrad
Ed. 62
El passat 3 d’agost va fer 100 anys de la mort de Joseph Conrad, i l’efemèride s’ha commemorat editant aquest recull de sis de les seves narracions curtes, la major part inèdites en català. Conrad és conegut per grans novel·les com El cor de les tenebres i precisament en el relat Joventut hi apareix per primera vegada el personatge que la protagonitzarà, el vell mariner Marlow.
‘Insània’
Callahan Ruiz
Ed. Cal·ligraf
Es presenta amb el sotstítol de Contes i malsons d’un friki pertorbat, i amb això ja ho diu tot. Per a la resta, el pròleg d’Anna Carreras: “Parla de pors, de ports figurats, de crisis mentals, d’angoixes i de presències-ultracoses […], de traumes no superats, de lluites contra els records i de somnis aterridors.” L’autor, el figuerenc David Callahan Ruiz, posa humor en aquest viatge cap al fons.
‘La lluna sobre l’asfalt’
David Goodis
Ed. Clandestina
David Goodis té fama de ser un dels novel·listes de to més pessimista entre la novel·la negra nord-americana. Va deixar un vintena de relats escrits, entre els quals destaca aquest. Una història ambientada als molls de Filadèlfia, al carreró de Vernon Street tacat de sang. El lloc on naufragarà l’esperança de l’estibador William Kerrigan. La pròpia, i la de justícia per a la seva germana.
‘Motel Empordà, elogi de l’amor estable’
Xavier Febrés
Ed. Gavarres
El el nostre món gastronòmic, hi ha alguns –pocs– valors segurs, permanents. I un d’aquests és el Motel Empordà, que amb el venerable Jaume Subirós al capdavant continua essent un far, un referent que no necessita apuntar-se a cap moda. Xavier Febrés ens parla de la seva cuina, dels grans personatges que l’han freqüentat i, en el fons, de la necessària continuïtat.
‘Esmorzars de forquilla’
Laia Freixinet
Rosa dels Vents
I d’un clàssic de la gastronomia a un altre. En aquest cas, no és un establiment concret sinó un costum del país, un tipus d’àpat que cada vegada té més adeptes i més llocs on es pot practicar. És l’esmorzar de forquilla, una forma sòlida de començar el dia. Laia Freixinet ens proposa un viatge pels esmorzars de forquilla, on regnen el producte humil de temporada i la tradició als fogons.