• Compartir

Novetats editorials

13 de març de 2025

‘Aquest tros de vida’
Estel Solé
Columna
Ja ha arribat el Premi Ramon Llull, habitual supervendes per Sant Jordi. En aquesta ocasió la guanyadora va ser la polifacètica Estel Solé amb la seva segona novel·la, que té com a protagonista una dona científica –la Lena– en lluita constant per compaginar vida professional i personal. Fins que, quan sembla que ja ho ha aconseguit, tot s’esfondra. Per recompondre’s, marxarà a Occitània.

‘Les orquídies del mal’
Núria Bacardit
La Campana
Al poble de l’Albada, hi ha sequera com a tot arreu. Fins que s’acaba amb una tempesta, i la torrentada porta el cadàver d’una noia. Aquest és el punt de partida d’una novel·la en què, a banda de la falta de pluja, apareixen molts d’altres temes actuals, des dels camps de plaques solars que es volen menjar conreus fins a la corrupció política o una possible gran troballa científica per a l’ELA.

‘El passatge’
Maria Carme Roca
Comanegra / Afora Focus
I més premis. En aquest cas la guanyadora del Santa Eulàlia, que distingeix novel·les històriques ambientades a Barcelona. L’entorn és la Barcelona de finals del segle XIX que ha enderrocat les muralles i creix cap a l’Eixample amb una nova burgesia. Una noia nascuda al cor de la vella ciutat de passatges estrets tindrà l’oportunitat d’entrar en aquest altre món, de la mà del pintor Sert.

‘La capellana’
Rosa Fabregat
Pagès Ed.
El desembre passat ens va deixar l’escriptora lleidatana Rosa Fabregat, molt menys coneguda del que mereixeria. Per mantenir viva la seva memòria, Pagès reedita una de les seves darreres obres, La capellana (2017). La història imaginada d’una de les primeres dones en el sacerdoci catòlic. “Una festa per a la intel·ligència de qualsevol lector ben disposat”, diu al pròleg D. Sam Abrams.

‘El que és meu’
José Hernique Bortoluci
Eumo Ed.
Arriba en català una de les veus més interessants de l’assaig literari de l’Amèrica Llatina, el sociòleg brasiler José Henrique Bortoluci. En forma de converses amb el seu pare, que va ser camioner al llarg de mig segle, sorgeix la memòria personal que es barreja amb la col·lectiva, la d’un país travessat per carreteres que volen ser artèries i esdevenen cicatrius. Tot un descobriment.

  • Compartir