• Compartir

Osona i el Ripollès rebran més de 3 milions i mig de l’Estat per inversions en el patrimoni

17 de gener de 2025

La inversió d’1.784.000 euros a la catedral de Vic és la més important de les que el Ministeri de Cultura destina a Osona i el Ripollès dins dels pressupostos del 2% Cultural. L’actuació es farà a la part inferior del claustre i tancarà la darrera de les grans actuacions encara pendents al conjunt catedralici, que va començar ara fa 25 anys un procés de rehabilitació integral.

El projecte preveu una intervenció integral a totes les galeries inferiors del claustre, el pati central i la sala de la Canonja, pràcticament restaurada però sense haver-se posat en ús encara. Una vegada acabat, “es posarà en ús i es podrà obrir a la visita”, explica Dani Font, delegat de Patrimoni del Bisbat. Un detall no menor, sobretot si es té en compte que des del segle XIX no es feia cap ús d’aquesta part del claustre, “que a la pràctica es va acabar convertint en un magatzem”. La galeria gòtica superior, la que es va mantenir sempre en un cert ús, ja es va rehabilitar amb una altra actuació acabada l’estiu de 2023.

La part més important del projecte actual serà una adequació dels nivells de circulació del claustre, que serà accessible tant des de dins la catedral com des de la rambla del Bisbat. “Ha estat una de les parts del projecte que més ens han fet ballar el cap”, diu Font. Entre altres raons perquè la sala de la Canonja està situada a un nivell més baix. Aquesta sala romànica redescoberta fa pocs anys ja està rehabilitada en la part d’obra, però li falta adequar l’accés. Les excavacions que s’han hagut de fer prèviament també han permès descobrir les restes del primitiu claustre romànic i concretar-ne les dimensions i la ubicació exacta. “Sempre s’havia dit que era sota el claustre actual, i en part és cert però era més petit, aproximadament una quarta part.” Les seves restes s’integraran en el projecte. “El gran guany és que tot l’espai del claustre inferior s’obrirà a la ciutat”, amb un accés independent de la catedral. La conversió en zona de vianants de la rambla del Bisbat ho facilita.

L’actuació comportarà també el desmuntatge del gran pedestal del sepulcre de Jaume Balmes, la figura del qual –obra de l’escultor Josep Bover– quedarà molt més a prop del nivell de terra. El pedestal va ser aixecat en el moment en què les despulles del filòsof van ser traslladades del cementiri de Vic al claustre, l’any 1865. I es va fer justament perquè el monument fos més visible des de la galeria gòtica, perquè la inferior ja no s’utilitzava.

La quantitat que aporta el Ministeri a través del 2% Cultural representa un 73% del cost total del projecte, el màxim ajut que es podia aconseguir. El Ministeri va felicitar el Bisbat –que hi aporta la resta del pressupost– per la qualitat del projecte que havien presentat, amb atenció especial a aspectes com la total supressió de barreres arquitectòniques i l’accessiblitat de tots els espais. A banda de la rehabilitació del claustre inferior, quedarà pendent com a gran actuació al conjunt catedralici la restauració de les pintures de Josep M. Sert, que també finança el Ministeri de Cultura.

Completant el Palau dels Comtes de Centelles

Centelles tindrà nova biblioteca la propera tardor. El finançament del 2% Cultural amb una partida d’1.363.000 euros farà possible l’acabament de la part principal de la rehabilitació del Palau dels Comtes amb comoditat financera. L’Ajuntament té fins i tot una data pensada, que si no hi ha entrebancs podria ser el 24 d’octubre, coincidint amb el Dia Internacional de les Biblioteques. “Seria una bona manera de transmetre el valor que donem a aquest equipament cultural”, explica l’alcalde, Josep Paré.

La primera fase de la rehabilitació del Palau dels Comtes, una vegada adquirit per l’Ajuntament, va consistir en la complexa consolidació de l’estructura i de la coberta, que es va dur a terme entre 2022 i 2023. L’Ajuntament ja havia posat en marxa la fase actual de les obres, la segona, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. “L’arribada del 2% Cultural allibera aquests recursos.” Aquesta fase consisteix en l’adequació definitiva dels interiors i les instal·lacions per deixar-los preparats, pendents només del mobiliari i equipaments. “Intentarem aprofitar, al principi, tot el que es pugui de la biblioteca actual”, diu Paré. L’alcalde es mostra satisfet del finançament que s’ha pogut obtenir d’altres administracions per a un projecte ambiciós com era el del Palau dels Comtes: “Es va comprar amb un 75% de subvenció, i la primera fase es va finançar en un 80%”.

La part que quedarà pendent seran alguns dels espais polivalents i la que l’Ajuntament vol destinar a la concessió d’un equipament d’hostaleria. Si bé un establiment de restauració és una possibilitat que crea un cert consens, l’oposició (L’Impuls per Centelles) s’ha manifestat repetidament en contra que una altra part serveixi per crear un allotjament hoteler. “En aquesta part de moment no hi entraríem, la prioritat és posar en funcionament la biblioteca”, explica l’alcalde. Paré remarca també la coincidència de l’obertura amb la commemoració dels 150 anys de la mort d’Ildefons Cerdà, que s’escaurà l’any 1926. “El projecte hi té molts vincles, la intenció és que el Palau dels Comtes sigui un punt important en la projecció de la figura de Cerdà.”

Al marge de les grans partides de pressupost, les actuacions a l’històric immoble han anat seguint amb altres de menors com la col·locació de nous tancaments que ja és visible i s’ha executat amb ajuts de la Generalitat. En tot cas, el 2% Cultural garanteix que l’any 2025 serà el de la recuperació d’un patrimoni simbòlic de Centelles i l’estrena de la biblioteca.

  • Compartir