Cinc anys després de la convocatòria oberta als veïns del poble per tal que fessin propostes en relació amb la remodelació del Teatre Orient, la setmana passada es va convidar entitats i agents culturals de la vila per mostrar-los el resultat de les tres primeres fases, en unes obres pràcticament acabades. L’alcalde, Jordi Bruch, i el regidor de Cultura, Jordi Batriu, van ser els encarregats de dirigir la visita guiada a les diferents dependències del nou equipament i van explicar-ne les característiques i usos que s’hi preveuen.
Des de l’exterior, pel fet que la façana està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), l’immoble manté la seva configuració original, i l’únic que s’hi observa diferent és l’alçada, ja que s’hi ha aixecat un segon pis amb una gran vidriera des d’on s’hi contempla una àmplia vista de la localitat. Com abans, per accedir a l’edifici es comptarà amb dues entrades, la del bar i la lateral, aquesta darrera amb un passadís que també es podrà habilitar com a sala d’exposicions.
L’àrea del bar restaurant, per al qual properament es convocarà un concurs de licitació per a la seva gestió, és molt més reduïda que l’anterior i inclou una cuina annexa i una entrada auxiliar des de l’exterior. Tindrà una capacitat per a 50 persones, i hi destaca la decoració central del terra aprofitant algunes de les antigues rajoles hidràuliques que hi havia.
Més a l’interior el vestíbul actua com a espai distribuïdor i allà, segons va explicar Bruch, es preveu tenir-hi una taquilla mòbil i exposar-hi l’antiga màquina de cinema i una mostra de les antigues cadires de la sala de ball. Un espai que també permet accedir als lavabos, a l’ascensor, a les dues entrades a la sala central i a l’escala cap al pis superior. Aquest, que havia estat habitualment el lloc de residència dels llogaters del bar, s’ha reconvertit i a part que s’hi ha ubicat la sala de control tècnic “es destinarà a activitats diverses com assajos d’entitats, de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL) o el que calgui”, va especificar l’alcalde. En aquesta planta es compta a més amb un petit pati interior ja que per preservar la façana Bruch va explicar que “es va haver de tirar la paret enrere”. Quant al segon pis, que compta amb una passarel·la interna que comunica amb l’escenari, de moment està per acabar i més endavant se’n concretaran els usos.
Fins ara les obres s’han dut a terme en tres fases amb un cost d’1 milió d’euros la primera (amb subvencions de la Generalitat i la Diputació, que n’han cobert dues terceres parts) i la tercera de 651.000 euros, amb una subvenció de 420.000 del fons Europeu Next Generation. Respecte a la quarta i darrera, que s’espera que es pugui donar per acabada al maig, i que correspon a la instal·lació de les grades plegables a la sala de teatre, es compta amb un ajut de 354.000 euros de la Diputació de Barcelona, tot i que no s’ha concretat el cost total que tindrà.
La nova sala del teatre, amb cabuda per a 442 persones a peu dret, tal com va explicar Jordi Bruch, serà un espai multidisciplinari adaptable segons les necessitats i comptarà amb una grada retràctil amb 18 línies de seients amb capacitat per a 242 d’assegudes, un aforament possiblement ampliable fins a 292 “en cas que hi haguessin ales laterals”. L’escenari en concret continuarà amb les mateixes dimensions i va remarcar que s’ha pogut conservar a la seva part superior la pinta, és a dir l’entramat de bigues que encara eren de fusta i que suporten el pes dels diferents elements que s’hi pengen. Els dos vestidors, que es va optar per situar sota l’escenari, van obligar “a baixar tres metres de pedra” i disposen cadascun d’una sala, serveis i dutxa, va afegir. A part, Bruch va explicar que hi ha hagut una important feina de canalització de l’aigua subterrània que van trobar i que això també ha comportat que s’hagi hagut d’impermeabilitzar el terra per evitar les humitats que afloraven regularment i que tothom recordava. Va destacar a més que una altra de les reformes notables que han hagut de dur a terme ha estat la rebaixa del nivell de la sala, “ja que abans per accedir-hi hi havia tres graons des del nivell del bar i l’entrada”. I igualment va ressaltar com a molt positiu i fonamental que s’ha aconseguit un acord amb els propietaris del terreny del darrere l’edifici amb els quals s’ha signat un conveni de cessió durant uns anys per tal que hi hagi una sortida d’emergència que també s’usarà per a càrrega i descàrrega. A la fotografia, representants de les entitats i l’alcalde en la visita.
El Teatre Orient data de l’any 1907 en la part del cafè. La sala de teatre es va estrenar amb els Pastorets més tard, el 1929. Va fer la doble funció de teatre i cinema des de ben aviat perquè les primeres projeccions cinematogràfiques daten dels anys 30 del segle passat. També s’hi feien balls de festa major. La façana de tocs modernistes és l’element que s’ha conservat.