Dos dels Rèquiems més coneguts de la música clàssica coincideixen aquest cap de setmana a Vic. D’una part, el de Mozart, que interpretarà l’Orfeó Vigatà en dos concerts dissabte i diumenge al Centre Cultural Joan Triadú, i de l’altra, el de Brahms, amb tres corals entre les quals la Regina de Manlleu, divendres a l’església de la Pietat dins del 21è Festival de Música Religiosa.
El Rèquiem KV 626 és una peça fonamental en l’obra de Mozart i possiblement el més conegut de tots els que s’han escrit, “la que tota coral vol cantar i que l’Orfeó Vigatà encara no l’havia cantat mai en la nostra història”, diu la presidenta de l’entitat, Sara Duch. El juliol de 2022, van interpretar una altra peça de gran ambició de Mozart, la Gran Missa en Do menor, amb motiu del seu 120è aniversari, “la primera gran obra mozartiana que vam intentar”, i potser encara més complexa tècnicament que el Rèquiem. En la decisió de fer aquest hi va pesar un altre factor, més sentimental: la mort a final de 2023 d’Ester Martínez Dies, cantaire de l’Orfeó i instrumentista de clavecí amb l’Orquestra de Cambra de Vic (OCV). “Va ser el moment en què el director va dir que sí, que l’havíem de fer i dedicar-l’hi.”
Daniel Antolí portarà, doncs, la batuta en aquests concerts que reuniran 84 cantaires i 38 músics de l’OCV, a més dels solistes professionals que s’hi afegeixen i que seran diferents en cada concert. Per al de dissabte, Èlia Farreras (soprano), Ainhoa Aguilar (mezzosoprano), Oriol Mallart (baríton) i Martí Doñate (tenor). En el concert de diumenge seran substituïts pels quatre professors de cant de l’Orfeó: Elena Mateo, Elisenda Cabero, Carles Farreras i Ferran Albrich, en les mateixes veus.
Les entrades per als dos concerts estan exhaurides. L’espai del claustre del Centre Cultural Joan Triadú té un aforament de 300 espectadors. “En principi volíem fer només un concert, però es va desbordar de seguida i n’hem hagut de fer dos.” La intenció de l’Orfeó Vigatà és que aquesta producció continuï tenint recorregut. De moment, ja tenen previst oferir un concert a Puigcerdà el proper dia 2 d’agost dins del Festival de Música de la Cerdanya, i estan pendents d’altres dates.
‘DEUTSCHE REQUIEM’
Per la seva part, el conegut com a Rèquiem Alemany (Deustsche Requiem) de Brams ofereix una visió diferent des de la referència obligada a la mort. Però el compositor alemany no parla tant d’aquesta com de transmetre consol als vius que pateixen la pèrdua. En aquest cas, ell mateix, per la mort de la seva mare, i també la d’un altre compositor, Schumann. Cristià luterà, parteix de la Bíblia d’aquesta confessió protestant i no parla del judici final. “En aquesta peça és tan remarcable el nivell musical com l’humà”, diu Quim Térmens, director del festival.
En aquest concert hi intervenen les veus de tres corals: a més de la Regina, el Cor Ciutat de Mataró i la Coral Belles Arts de Sabadell, que comparteixen el mateix director (Jordi Lluch). Els acompanyen el Nexus Piano Duo, amb les veus solistes de la soprano Laia Prat i el baríton Germán de la Riba. La nau central de la Pietat, que acollirà l’actuació, va ser dimecres escenari del primer concert del festival, amb la mezzosoprano Mireia Pintó i el pianista Vladislav Bronevetzky.