• Compartir

Torna el Lactium a Vic

2 de maig de 2025

“L’any que ve serem adults”, bromejava en la presentació la regidora de Fires i Mercats de Vic, Bet Piella. El Lactium viurà aquest cap de setmana la 17a edició, però no necessita arribar a la majoria d’edat per exhibir un model “molt consolidat”, insistia Piella, convençuda que aquest certamen lliga com anell al dit amb “el relat firal” de la ciutat, en aquest cas concret posant en valor el conjunt de la comarca com a “territori làctic”. Ho demostra el fet que Osona “és la primera en producció de llet a Catalunya i la segona en nombre d’explotacions”.

El parc Balmes tornarà a ser l’escenari d’aquesta “cita de referència a Catalunya per als amants del formatge artesà”, en paraules del director del Lactium, Isaac Gelabert. “Tenim un model Lactium”, va remarcar Gelabert. Les grans protagonistes, les 40 formatgeries que hi presentaran més de 200 formatges artesans. “Hem tornat a fer sold out; hem rebut més sol·licituds de les que podem acollir”, es felicitava Gelabert, donant per superat el sotrac que es va viure el 2023 amb la desvinculació d’ACREFA de la fira. D’aquestes 40 formatgeries, 9 són d’Osona i 11 s’estrenen al Lactium. “Hi ha una renovació, i això ens agrada.” Com a formatgeria convidada hi serà la Ferme de Lanset, d’Aydius, a l’Aquitània francesa, elaboradors de formatges de llet crua i amb ramat de cabres propi.

L’espai firal es complementarà amb els Amics del Formatge, enguany amb 13 productes per “maridar” amb formatges, i serà aparador d’iniciatives com el segell Llet de Cabres Catalanes o el projecte Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa.

Com és habitual, el programa desplegarà tot un seguit de propostes festives i divulgatives a l’entorn del formatge distribuïdes entre l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el Txis Arts –amb les actuacions de Joan Colomo i Clara Maschio– i el Txis Bar, l’espai de degustació on el públic podrà tastar la majoria dels formatges presents a la fira –i on s’esperen servir al voltant de 2.000 fustes.
En el cas de l’Aula Bonpreu i Esclat, desplegarà 10 activitats centrades en el tast guiat i la divulgació dels valors del formatge artesà. Joan Sabartés, director d’operacions de l’empresa, subratllava el compromís amb Lactium, que fa vuit anys que patrocinen. “És un plaer defensar una fira que dona visibilitat a les empreses del territori, i que contribueix a fer cultura gastronòmica i formatgera a Vic i arreu de Catalunya.”

Enguany les activitats de la fira porten el segell del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025. En aquest sentit, Laura Martí, responsable de l’àrea de gastronomia de Prodeca, destacava que “Lactium per nosaltres és més que una fira, és un espai de trobada, divulgació i projecció”. El pressupost és de 93.000 euros, similar al de l’any passat.

  • Compartir