Després d’un any d’aturada, torna el Protesta, el Festival Internacional de Cinema de Crítica Social de Vic. El certamen manté intacte el seu compromís amb un cinema activista, transformador i feminista, però enguany redobla l’aposta per connectar amb les entitats del territori i arribar a nous públics. En aquesta 11a edició, que arrenca aquest divendres i s’allargarà fins al diumenge dia 13, es projectaran 22 pel·lícules i 14 curtmetratges –incloses algunes estrenes estatals–, amb un ampli programa d’activitats paral·leles.
La pausa haurà servit per “renovar forces i repensar el projecte”, apunta Maria Saladich, responsable de l’àrea artística i una de les cares noves. La renovada voluntat “d’arribar a tothom” ja es posarà de manifest amb la mateixa inauguració, que es trasllada al barri del Remei. Serà aquest divendres a la rambla de Tarradellas, a 2/4 de 10 del vespre, en un acte conduït per Edna Sey, amb actuacions musicals i un espectacle de cinema en viu.
Les pel·lícules continuaran abordant temes socials com la lluita indígena, el feixisme a Europa, les maternitats, els desnonaments, les lluites socials, el negacionisme climàtic o la violència de gènere; i procedeixen de països com l’Índia, el Canadà, Portugal, Mèxic, Catalunya o el Brasil. A més, la majoria de les pel·lícules aniran acompanyades d’actuacions musicals, espectacles o xerrades en els diferents espais on es projectin –majoritàriament l’ETC, però també a L’Atlàntida o a la Jazz Cava .
També es reforcen les activitats paral·leles, en mitja dotzena d’espais de la ciutat, amb una reformulació del concepte del desig com a fil conductor. A partir d’aquesta temàtica es proposen activitats com la taula rodona “Maternitats de pagament” (diumenge 13), un taller de twerk i booty dance (6 d’octubre), una xerrada sobre “Desig i intel·ligència artificial (7 d’octubre), un maridatge de xocolata i cinema (12 d’octubre) o la festa Guilty Pleasure Karaoke (12 d’octubre). D’altra banda, com en les últimes tres edicions, el festival organitza matinals per a escoles i instituts; i els infants tindran l’espai La Canalla. Per continuar reivindicant la cultura descentralitzada de Barcelona, el Protesta també arribarà a Gurb –amb les Filmines– i a Manresa –amb el Cineclub de Manresa.
Pel que fa als guardons, el Protesta fa una aposta per “tendir a l’horitzontalitat”, apunta Saladich. “L’objectiu és fomentar la creació cinematogràfica i fugir de l’esperit competitiu.” Per això es repartirà el premi entre tots els curts que es projectaran, “com una forma de recompensa i reconeixement”. El nou trofeu, la Guilla, ha estat pensat i realitzat per alumnes de l’EART i es presentarà durant l’acte de cloenda. El mateix públic serà qui elegirà els millors curt i llarg de l’edició.