Per primera vegada un compositor català serà protagonista del Clàssica Jove, que aquest cap de setmana obre la dotzena edició. El cicle que programa L’Atlàntida es dedica enguany a Eduard Toldrà (1895-1962), “l’autor català per excel·lència de mitjan segle XX”, deia Bet Piella, regidora de Cultura de l’Ajuntament, el dia de la presentació.
La seva música no només sonarà en diversos concerts sinó que ha inspirat peces de nova creació com l’opereta Festeig i giravolt, de Jofre Bardolet, l’estrena de la qual serà un dels moments culminants del Clàssica Jove. Les activitats s’allargaran fins a mitjans de juliol i inclouran la ja habitual estada a Vic de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i una nova edició de l’Acadèmia Internacional de Quartets. “Vic esdevé un gran punt de reunió de la música clàssica, en conjunt passaran per aquí més de tres-cents músics”, explica Montse Catllà, directora de la Fundació L’Atlàntida.
Clàssica Jove persegueix des del seu inici un doble objectiu. Per una part, el d’apropar el públic jove a la música clàssica, però també el de “visualitzar artistes joves, que tinguin cabuda en un equipament de primer ordre com és L’Atlàntida”, afirma Piella. El primer concert, el proper dijous, serà un exemple d’això, amb la mezzosoprano Jana Corominas, el tenor Hèctor Ruiz i el pianista Joan Espuny interpretant un repertori de cançó catalana i, entre d’altres, A l’ombra del lledoner de Toldrà, “la seva millor obra per a piano i veu”. L’Escola de Música i Conservatori de Vic també presentarà una producció pròpia, #EMVicsomToldrà, el proper dia 19 de juny. La seva música i la d’altres autors catalans configuraran també el programa del concert més popular de Clàssica Jove, el que tindrà lloc la nit del 10 de juliol a la plaça de la Catedral. El dirigirà Jofre Bardolet, amb l’Orquestra de Cambra de Vic i la Cobla Berga Jove.
El que mai no hauria imaginat Toldrà és que també seria objecte d’un escape room i d’un joc interactiu que s’ha elaborat per primera vegada amb la participació d’estudiants del grau de Multimèdia, Aplicacions i Videojocs de la UVic-UCC. L’escape room era ja una iniciativa d’edicions anteriors però ara “s’ha independitzat en forma d’un videojoc”, diu David Reifs, coordinador del grau. A banda de participar directament a l’escape room aquest dissabte al matí en tres sessions (reservades a nens i joves de 10 a 13 anys), el videojoc Eduard Toldrà i l’esfondrament de L’Atlàntida quedarà disponible per a tothom a l’espai digital Sala 4 de L’Atlàntida. “Per a nosaltres ha estat un desafiament”, explica Reifs.
La reivindicació del patrimoni musical català simbolitzat per Toldrà és el propòsit del cicle d’enguany. “Si no ho fem nosaltres no ho farà ningú més. Toldrà no és més conegut perquè ningú no l’ha defensat”, afirma Ramon Ferrer, programador de L’Atlàntida. .
Eduard Toldrà, nascut l’any 1895, va destacar de ben jove com a músic. Es va presentar en públic només amb 7 anys en un concert a Vilanova i la Geltrú, on havia nascut. Format al Liceu, va crear el Quartet Renaixement amb el qual va viatjar per Europa. Després de la Primera Guerra Mundial, va iniciar una prolífica trajectòria com a compositor. Després de la Guerra Civil, i malgrat totes les dificultats, va dirigir l’Orquestra Municipal de Barcelona.