• Compartir

Un col·leccionista de peces d’art oriental

20 d'octubre de 2023

Després de recórrer tot Europa des de ben jovenet, l’any 1977 el manlleuenc Ramon Faja Subias, en Subias, com el coneix tothom, va decidir fer un salt de continent amb una colla d’amics i es van plantar a Tailàndia, a bord d’un viatge organitzat. Aquell país el va captivar i va tenir clar que hi tornaria. Però que no ho faria com “el típic turista”. Dit i fet. Els dos anys següents va repetir destí, però ja amb una renovada mirada i un incipient pol d’atracció: el món de l’art i la cultura locals.

L’any 1979, instigat per l’aleshores alcalde de Manlleu, Joan Usart, es va animar a mostrar, a l’antiga sala d’exposicions de Caixa de Manlleu, un tastet de les primeres peces que havia anat adquirint, “i ja va ser tot un èxit”. Des de llavors, en Subias no ho parat. Ni de viatjar per tot “l’Orient Extrem” a la recerca de preuades obres d’art, ni d’exposar-les arreu de Catalunya. Fins al proper 5 de novembre se’n pot visitar una mostra a la sala de Can Sebastià, a Tona. Feia més de tres anys que no exposava a Osona.

“Aquí només hi veureu una tercera part del que acostumo a portar; la sala és petita”, apuntava la setmana passada durant la inauguració. Hi mostra figures, quadres o objectes procedents de Myanmar, Cambodja, la Xina, Indonèsia, Filipines, l’Índia o Sri Lanka. “Són peces d’un gran valor”, assegura. En destaquen les diferents imatge de Buda: “Treure’ls d’allà és complicat, calen molts permisos”. Alguna té més de 200 anys d’antiguitat.

En Subias escull molt bé les sales on exposa i mai no participa en col·lectives. “Ha de ser un lloc net, sense pols; en això soc molt meticulós”, somreia. Durant aquests més de 40 anys ha protagonitzat al voltant de 300 exposicions per tot Catalunya. “És una cosa única i singular; no en conec cap altra d’aquestes característiques”, es vanta.

Delineant projectista de professió, actualment jubilat, la faceta de col·leccionista d’art oriental sempre l’ha concebut “com un hobby”. Per això, no acostuma a vendre’s peces i algunes “tampoc me les vendria”. Si ho fa, puntualment, és “per cobrir despeses i poder comprar-ne de més qualitat, no per fer negoci”, remarca.

La seva singular afició l’ha portat a viatjar any rere any per tots aquests països. “Quan treballava hi anava dos cops l’any; ara que m’he jubilat, només un.” Això sí, “m’hi acostumo a passar entre tres mesos i tres mesos i mig; i sempre se’m fa curt”. La propera sortida la té programada per al gener. “La base l’establiré a Tailàndia, i d’allà viatjaré a Cambodja i a les Filipines; l’any següent vull tornar a la Xina.” En Subias té clar que la seva és una manera “diferent” de visitar aquests països. “Miro d’adaptar-me al tarannà de cada persona local, a l’estil de vida de cada país per així, a poc a poc, anar-me guanyant la confiança de nous artistes, antiquaris o qualsevol persona relacionada amb el món de l’art.”

Ramon Faja (Manlleu, 1946), conegut a Osona i el Ripollès per haver estat un dels impulsors i ànimes del futbol aficionat, continuarà corrent la banda: “Les millors obres d’art oriental no venen mai soles; sempre hi ha algú que va obrint el camí de la recerca”, escriu a la felicitació de Nadal de 2024. Com un insòlit rei de l’Orient.

  • Compartir