La música sona a Cardedeu des de fa anys a través de diferents iniciatives. Una d’aquestes, el Festival de Música Ressona, impulsat per l’Agrupació coral Cardedeuenca, celebra enguany 25 anys. Ho farà aquest cap de setmana amb tres propostes protagonitzades pel Quartet Gerhard, l’Orquestra de Cambra de Granollers i el cor Noctes.
Precisament, la participació de corals durant aquest quart de segle de festival ha estat una constant. “Sempre hi ha hagut l’actuació d’una coral. Crec que totes les corals d’anomenada han passat pel festival”, explica Jaume Sala, director del certamen i membre de l’Agrupació Coral. El primer concert del festival, el 18 de març del 2000, va anar a càrrec, precisament, de la Coral Infantil de L’Arc de Barcelona, sota la direcció d’Ester Bonal, recorda Sala.
La idea ja es va començar a gestar un parell d’anys abans quan Emilio de la Linde, el director des del primer dia, va proposar a la junta de la coral de fer algun tipus de festival de música. “Des de l’Agrupació Coral vam entomar el repte i vam parlar amb l’Ajuntament, que s’ho va agafar amb moltes ganes”, explica Sala. Els primers anys, els concerts es feien a l’església o a la sala Sarau.
No va ser fins al 2004 que es van traslladar al nou Teatre Auditori. La primera activitat que s’hi va fer va ser un concert del Festival de Música de Cardedeu amb l’Orquestra Ciutat de Barcelona. “A partir d’aquest moment vam poder començar a fer concerts amb un format més gran”, explica Sala. En aquell moment, també es van incorporar a l’organització Manel Calvet i Mari Pi de la Serra, que van portar concerts com el de Miguel Poveda o Lluís Llach, al pavelló, i van comptar amb patrocinadors molt potents, fins al 2007, en què va arribar la crisi.
El 2016, després de fer un concurs intern amb els cantaires, el festival es va passar a dir Ressona, amb el propòsit de tenir “un nom més curt i fàcil de recordar”.
Un altre gran canvi va arribar el 2019, en què es van adonar que algunes propostes seves coincidien amb les del festival Tastautors, que es feia al febrer amb concerts de cantautors. “Com que ens trepitjàvem una mica, vam decidir que es convertís més en un festival de música clàssica.” La primera edició s’havia de fer el 2020 però amb el covid es va haver d’ajornar tota la programació fins al 2021, i així el festival es va passar a dir Ressona Clàssica. En un principi, el festival incloïa moltes activitats com cinema, xerrades o matinals de música al carrer. “En una assemblea anual es va considerar que era un programa massa atapeït per a un sol cap de setmana i després vam organitzar un festival a la tardor, el Sona Clàssica, que es va fer el 2022 i 2023, amb artistes més propers i espais més reduïts”, explica Sala .
A aquesta iniciativa, que va durar dos anys, la va succeir el Ressona Jove, que es va estrenar el novembre passat “amb molt èxit”, amb uns circuits per diferents espais singulars i diverses propostes de joves talents de música clàssica. Entre aquests concerts va destacar el del pianista local Víctor Braojos. Jaume Sala ha explicat que han signat un conveni amb una associació de músics de música clàssica que organitzen un concurs de nous talents amb músics de tot Europa perquè el guanyador o finalista protagonitzi el concert en solitari al Ressona Jove.
Pel que fa a aquesta edició del Festival de Música de Cardedeu, Ressona Clàssica, Sala destaca la qualitat de les tres propostes. D’una banda, el Quartet Gerhard, que s’ha fet un nom a tot Europa i que, a Cardedeu presentarà ‘En memòria de la bellesa’, aquest divendres a les 8 del vespre. De l’altra, l’Orquestra de Cambra de Granollers, que encara no havia actuat mai al Festival de Música de Cardedeu. Ho farà aquest dissabte a les 8 amb ‘Música mítica’, de JS Bach a Queen. Tancarà el festival el cor de cambra Noctes, amb Agnès Mauri, a la viola, amb el concert ‘En melodia’, diumenge a les 7 de la tarda.