A Joan Arimany, gestor cultural de Manlleu, se li va destapar l’interès per la religiositat popular fa una vintena d’anys, mentre estudiava Humanitats. El treball de final de grau el va dedicar, precisament, a La devoció actual a les relíquies de sants, centrada en les figures de sant Patllari (Camprodon), sant Eudald (Ripoll), sant Miquel dels Sants (Vic) i santa Coloma (Centelles). Paral·lelament, va iniciar la seva particular “dèria”, la d’aplegar estampes i medalles amb relíquies de sants i reliquiaris, sempre de l’àmbit territorial català. Ara, aquesta notable col·lecció i tot el bagatge acumulat queden resumits en l’exposició “Reliquiae Sanctorum: passions devotes de Joan Arimany i Juventeny”, que dimarts es va inaugurar al Museu del Ter de Manlleu; es podrà visitar fins al 2 de març.
Arimany trasllada a l’exposició una “lectura antropològica” del fenomen de la devoció popular per les relíquies, enteses com “la concreció física que connecta l’espai terrenal amb el diví a partir de la intermediació dels personatges beatificats o canonitzats”. La mostra, que ocupa un espai de 40 metres quadrats, detalla tipologies i formats de relíquies, posa exemples de tradicions que les tracten i, entre d’altres, recrea un ritual de devoció, al centre de la sala, com el dels sepulcres de santa Eulàlia o sant Ramon de Penyafort a la catedral de Barcelona. L’exposició exhibeix un tastet dels goigs, rituals, medallons, estotjos o relíquies de butxaca que Arimany ha anat adquirint a través de donacions o d’antiquaris. Un material que no és només motiu de contemplació, sinó objecte “d’estudi i divulgació”. I la millor concreció és la revista digital Reliquiae Sanctorum in Catalonia, que Arimany va començar a publicar el setembre de 2020, en plena pandèmia, i de la qual aquests dies n’ha distribuït el número 25, amb caràcter trimestral. “No m’hauria imaginat mai arribar a les 25 publicacions”, admetia. Avui compta amb més de 500 subscriptors gratuïts, tant de dins com de fora del país.
Pere Casas, director en funcions del Museu del Ter, va recordar que l’exposició forma part del programa “Col·leccionant passions”, emparat des de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya per incentivar el contacte entre els museus i les col·leccions etnològiques d’interès pel territori. En aquest cas, una col·lecció que és fruit de “la passió i el coneixement” que Arimany ha atresorat a l’entorn de la religiositat popular, va destacar Pere Puig, regidor de Patrimoni Cultural. La inauguració va arrencar amb una conferència de Francesca Español, doctora en Història de l’Art, que va aprofundir en el sentit de les relíquies durant l’edat mitjana. “No ens ho podem mirar des d’un punt de vista racional perquè desvirtuaríem el sentiment d’aquella època”, va advertir.
El mateix Arimany conduirà visites guiades a l’exposició els diumenges 29 de desembre, 26 de gener i 2 de març, a les 12 del migdia.