El festival Musik N Viu arriba al seu final aquest divendres al Parc Firal de Granollers amb la nit organitzada per l’associació de reggae One Drop, i amb el seu format habitual, sense escenari, amb els artistes a peu de terra i amb els equips de so autogestionats. El plat fort de la nit seran les actuacions d’Irie Ites i d’U-Brown, dues llegendes de l’escena reagge internacional que portaran un DJ set de música jamaicana. Irie Ites ofereix un espectacle potent i ple d’energia. U-Brown és un DJ de freggae que va publicar 11 àlbums entre 1976 i 1985. A finals de la dècada dels 70 va fitxar per Virgin Records, que amb el segell Front Line va publicar dos àlbums. Durant la dècada dels 80 es va traslladar a Miami i va tornar a Jamaica el 1990. El cartell de la nit es completarà amb altres artistes com el selector francès Fatta Soulstereo, que acompanyarà Jah Screechy, un dels mestres de cerimònia més sol·licitats del circuit. El públic també podrà gaudir del sound system de Gatzara, i de l’artista Serena Sounds, amb el seu reggae de tocs contemporanis. Per la seva banda, Rebelmadiaq unirà forces amb Belén Natalí, una artista argentina instal·lada a Barcelona, i Dimas, un cantant i DJ de Badalona. El cartell es completarà amb el col·lectiu local Endemic Sound Systen, i el valencià Pupa Congo.
Musik N Viu. Organitza One Drop. Amb U-brown, Irie Ites, Fatta Soukstereo i altres. Parc Firal de Granollers. Divendres 4 de juliol. Obertura de portes, 21.00.
Gospel Project oferirà el seu concert d’estiu aquest diumenge a les 7 de la tarda al santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós, a Figaró. El cor de Granollers, sota la direcció de Moisès Sala i amb cinc anys de vida, actuarà en un format proper, intimista i en versió acústica que explora la part més profunda del gòspel. Serà un concert en el qual es va teixint un fil conductor que passa pel negro spirituals i el gòspel més actual i colpidor. Gospel Project forma part el projecte Gòspel sense Fronteres, un projecte d’acció social i a favor de la infància.
Gospel Project. Director: Moisès Sala. Santuari de Puiggraciós. Diumenge 6 de juliol, 19.00.
Alidé Sans és una veu poderosa dels Pirineus que fusiona amb autenticitat música i llengua occitana aranesa. Després de destacar amb el projecte Esperança contra la violència de gènere, va debutar amb Eth paradís ei en tu (2015) i va seguir amb Henerècla (2018), explorant ritmes mestissos. Amb el seu últim treball Arraïtz (2024), un vibrant disc d’electrofolk produït per Iago Pico, ha consolidat la seva trajectòria i ha rebut el Premi ARC a la millor gira de música tradicional. Referent de l’escena occitana, catalana i estatal, ha actuat arreu d’Europa i als EUA, portant la seva arrelada i contemporània proposta musical a escenaris internacionals.
Alidé Sans. Obert per Vacances. Roca Umbert, Granollers. Dijous 10 de juliol, 20.00.
Estar en vigília és com estar a l’aguait, esperant, que sigui de nit i sense poder dormir. Enmig de la calma tensa, la vallesana Anna Andreu ha creat ‘Vigília’, un disc cru, dual i deliberadament imperfecte. Un exercici per deixar anar el control. Al costat de Marina Arrufat, ara cuiden el seu fill Ovidi i un projecte musical que ja suma l’expertesa de tres àlbums i un curta durada.
Anna Andreu i Marina Arrufat. Juliols al Xifreda. Parc de Can Xifreda, Sant Feliu de Codines. Dijous 10 de juliol, 20.30.
Orelles és una proposta sonora inèdita i emocionant. En una caravana coneguda com La-capsa-humana-de música, dos músics interpreten material d’autoria pròpia mentre una investigadora analitza cada peça i la forma en què aquesta pot ser escoltada. L’anàlisi es revesteix de certa ironia i es converteix en un joc que et porta a reflexionar sobre com escoltem, i sobre com volem que ens escoltin. ‘Orelles’ és un espectacle-concert o un concert-espectacle que es presenta com un procés d’investigació i on el públic és convidat a participar lliurement dels diferents experiments que es van proposant. El que presenten són diversos experiments, diverses maneres d’escoltar. Els músics i els que escolten. L’objecte és el so, la música, les cançons i darrere de tot plegat un intent de subvertir l’escolta compulsiva orientant qui hi estigui interessat cap a una escolta conscient.
‘Orelles’. Marga Socias i Els Mal Endreços. Dijous a la Fresca. Plaça de la Biblioteca, Sant Celoni. 22.00.