Manlleu es retroba aquest cap de setmana amb una de les cites de referència del calendari firal de tardor a la comarca: la Fira del Porc i la Cervesa. Ho fa, però, amb un format més reduït, concentrant el programa en un dia i mig, divendres al vespre i tot dissabte, i eliminant la jornada de diumenge.
“Tenim una situació econòmica que ens condiciona i un any complicat.” Així justificava l’alcalde de Manlleu, Arnau Rovira, la decisió d’escurçar la fira –i el seu pressupost, en un 40%–. Una retallada de la durada amb una contrapartida, “no abaixar els estàndards de qualitat”, per mantenir “l’aposta” encetada els últims anys per una fira gastronòmica de qualitat. “Ens estrenyem el cinturó però mantenim el segell de qualitat”, va reblar Rovira.
El certamen consolida els dos espais firals, la plaça Fra Bernadí, l’autèntic pulmó, i els jardins de Can Puget, amb l’Aula del Gust, amb tota l’oferta específica de tallers de divulgació i tastos sobre els dos productes estrella de la fira: els derivats del porc i la cervesa artesana, amb especial protagonisme pels productors artesans del territori. “Mantenim aquesta vocació de ser una fira molt transversal, per a un públic familiar i que la gent vingui a Manlleu a passar tot el dia”, apuntava el gastrònom David Sanglas, responsable de les activitats gastronòmiques de la fira.
La recuperada punxada de barril, divendres a les 7 de la tarda, donarà el tret de sortida a aquesta nova edició. Les parades de degustació i venda funcionaran de les 5 de la tarda a les 12 de la nit, divendres, i de les 12 del migdia a les 12 de la nit, dissabte. Entre les activitats, no hi faltarà el concurs de cerveses, que ha consolidat “un format únic”. Al matí hi haurà els tastos i les deliberacions, i a les 5 de la tarda es lliuraran els premis.
La fira no oblida el seu vessant més cultural amb el concerts en directe de Boys Damm, divendres, o els del cantautor Cesc Sansalvadó i Sicuta, dissabte. Entre les activitats paral·leles, es podrà veure una mostra artística als aparadors dels comerços amb porquets pintats per l’artista Marc Calderer, en una acció que s’emmarca en els actes de celebració dels 25 anys del MAB.
Enguany l’organització de la fira compta amb el treball conjunt de diverses empreses especialitzades en diferents àmbits, amb la nova incorporació de l’empresa de Manlleu Insert Events, que munta l’estructura, la il·luminació i l’organització dels concerts de la fira. Com a off de la fira, durant el cap de setmana vuit restaurants de Manlleu oferiran plats i menús pensats per a l’ocasió.