• Compartir

El Cirvianum es prepara per a l’any del centenari i l’inici de la reforma

20 de desembre de 2024

L’any 2025 es prepara intens al Teatre Cirvianum. Serà el del centenari de la seva construcció i, a la vegada, el de l’inici de l’esperada reforma que obligarà a tancar l’equipament durant uns mesos. Això no afectarà la segona part d’aquesta temporada, que es va presentar dimarts i que s’inicia el 2 de gener amb el clàssic concert de valsos i danses d’Any Nou. Fins al maig s’ha programat un total de 22 espectacles, dels quals n’hi ha 13 de teatre i 7 de música.

El de més contingut simbòlic serà el que tindrà lloc a principis de maig amb el títol de L’aniversari. La celebració dels 100 anys del Cirvianum es farà “amb la participació de totes les entitats que han format part de la vida teatral de Torelló”, segons el regidor de Cultura, Marc Tienda. Aquest serà un dels darrers espectacles de la temporada, que encara es farà sencera al teatre actual. De fet, l’inici de les obres de reforma no està previst fins després del Festival de Cinema de Muntanya, com a molt aviat a finals de novembre de 2025, segons va confirmar l’alcalde, Marçal Ortuño. Des de llavors i durant un any s’executarien els treballs, que han de comportar la reforma de tota la platea, el vestíbul i el foyer, a més de millorar l’accessibilitat i l’acústica, i la substitució de la teulada on hi ha amiant.

L’obra tindrà un cost total aproximat d’1,7 milions d’euros, dels quals n’hi ha 700.000 de previstos ja en el pressupost d’aquest any. L’Ajuntament va adjudicar la redacció del projecte a BCQ Arquitectura Barcelona, el mateix estudi que va redactar el projecte de la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic. “Estem en la part del procés administratiu i volem ajustar els acabats”, va dir Ortuño. L’Ajuntament es va sorprendre que tant el projecte guanyador com els altres que s’havien presentat al concurs públic preveien una reducció del pati de butaques (actualment n’hi ha 516) menor del que semblava que s’hauria de fer per poder guanyar en comoditat. “Venen uns anys millors”, considera l’alcalde tot i les molèsties que comportarà el tancament temporal. “Són millors perquè posarem l’equipament al dia i mentrestant mantenim l’aposta que ens identifica: amb ambició, i que vol anar més enllà del pur entreteniment.”

Entre les propostes destacades del que resta de temporada hi ha, en teatre, el retorn d’Espejo Negro amb l’adaptació teatral d’El verdugo de García Berlanga, l’actriu Mercè Comes amb Moltes mercès o una relectura d’Els miserables des de l’òptica de l’humor. En música, destaquen el final de gira de Guillem Roma, un concert per a nadons produït per l’Escola de Música de Torelló o el clàssic concert de cobla amb La Principal de la Bisbal, sense oblidar l’òpera La Traviata amb la Camerata Lírica de España.

Una aposta pel talent local

La presència torellonenca és un element destacat de la programació que s’exemplifica en la fotografia. A l’esquerra, l’actriu Mireia Illamola, que dirigirà el grup Nou69 Teatre en l’obra Animals de companyia, sobre un text d’Estel Solé, a principis d’abril. A la dreta, Jordi Torres, del Grup Xarxa de Torelló, que té una presència doble en la temporada. Pel febrer hi ha una reposició d’El llibre de la selva, l’espectacle que van estrenar per la festa major. I pel maig, com a cloenda de la temporada, estrenaran una versió adaptada amb protagonisme de la dansa del musical Moulin Rouge, partint d’un grup de joves actrius que ja han sortit del grup “però que ens han fet saber que volen continuar ballant”.

  • Compartir