• Compartir

El Joc de Vic

13 de desembre de 2024

L’entramat del centre urbà de Vic, els edificis més emblemàtics i gairebé una quarantena dels seus comerços, “d’un perfil molt local”, han quedat plasmats en el nou El Joc de Vic. Aquest joc de taula, inspirat en el Monopoly, ja es pot comprar a llibreries i establiments de joguines de la ciutat, entre les quals la botiga d’EL 9 NOU.

El seu impulsor és Enric Cervera, un impressor de Lleida resident a Barcelona que ja porta confeccionats 33 taulers de joc inspirats en ciutats catalanes i d’arreu de l’Estat. “L’objectiu, en aquest cas, era fer-lo el més vigatà possible”, destacava Cervera, convençut que la proposta és molt indicada “en ciutats amb un marcat sentit identitari com el que té Vic”. En aquest sentit, s’ha encarregat les il·lustracions a la dissenyadora gràfica Lídia Crous, de Vic, de l’estudi Argus Disseny. Un dels trets autòctons, per exemple, és la gamma cromàtica que ha escollit, vinculada als tres colors dels caps de llúpia de Vic. També han comptat amb l’assessorament de comerciants de Vic, en aquest cas sota la coordinació d’Irene Moncunill. El joc es va presentar dimecres als comerços i entitats implicats, en un acte celebrat a la seu d’EL 9 NOU.

La mecànica és semblant a la del clàssic Monopoly. S’hi reparteixen bitllets –en aquest cas, emesos per la Banca de Vic– i els jugadors, que poden ser de dos a sis, surten d’un punt del tauler amb l’objectiu d’anar a comprar negocis. Tots són comerços i serveis reals, col·locats al tauler en funció de la seva disposició al mapa de la ciutat. A través de les xifres que surten als daus, els jugadors han d’anar resseguint els carrers de la ciutat fins que arribin al punt on es trobi el local que han d’adquirir. Durant el camí, hi ha caselles que donen diners als jugadors i d’altres que són sorpresa. “Si hi cauen, han d’aixecar una carta i han de fer alguna activitat relacionada amb alguna de les empreses que surten al tauler”, detallava Cervera. Per exemple, si toca EL 9 NOU, que està inclòs en el joc, es paguen diners al jugador per haver escrit, suposadament, un article periodístic. El joc, pensat perquè duri entre tres quarts d’hora i una hora, el guanya el primer jugador que pot comprar set negocis.

Del joc se n’han editat 2.500 exemplars i costa 29 euros. Es finança en bona part gràcies als mateixos negocis que hi apareixen –cada un té la seva pròpia icona–. El primer joc de la col·lecció el va treure el 2010 amb un prototip centrat en la seva ciutat natal, Lleida. Amb el temps, la idea s’ha anat estenent i avui ja superen la trentena. Aquest any, a més del de Vic, també han sortit els de Figueres i Granollers. “Cada Nadal acostuma a ser el joc més venut a les respectives ciutats”, es felicitava Cervera.

  • Compartir