Les Carpes van encetar dissabte una nova temporada d’estiu, a Gurb. I amb la intenció de ser una temporada més. Amb dues dècades de singladura, l’espai es proposa recuperar el seu esperit i “valors” originals de la mà de Joan Mancera que després d’un parèntesi de dos anys torna per liderar el projecte amb un objectiu molt clar: “Ser les carpes més populars de la comarca”.
Les Carpes ViG Estiu van obrir les portes el juny de 2003. Al darrere hi havia una societat, Esbarjo de Sac, que ja havia portat altres locals com el Karibú, el Com Tu, el Kannal o l’Eixam. Entre ells ja hi era Joan Mancera. L’impacte que va generar l’arrencada de Les Carpes va convertir aquest punt del polígon Mas Galí de Gurb, a tocar del terme de Vic –d’aquí les inicials G i V–, en el centre neuràlgic de la moguda nocturna estival, fins llavors més centrada en Manlleu o Torelló. “Nosaltres veníem de l’època del Keeper, i aquest és l’esperit que van voler traslladar a Les Carpes”, rememora Mancera. Dos anys després, l’espai tindria la seva versió hivernal, LaDisco ViG, que enguany ha complert 20 anys.
L’any 2022, cremat per la complicada represa que va representar per als locals d’oci nocturn l’impacte de la covid-19 –van estar tancats un any i mig–, Mancera va fer un pas al costat en la gestió de Les Carpes –també portava el Sarabà–. Ara, però, ha decidit tornar a primera línia de Les Carpes i, amb el suport “d’un gran equip” –mobilitzaran una vuitantena de treballadors aquest estiu–, confia retornar a l’essència del que ha estat l’equipament. “Molta gent de fora la comarca ens coneixen; i molts venen pel tarannà que tenim la gent d’Osona”, remarca. El local, amb aforament per a 2.000 persones, esgrimeix el seu caràcter intergeneracional. Ho visualitzen els tres espais musicals diferenciats, on tant hi sonen clàssics dels anys 80 com ritmes més electrònics, passant pels obligats èxits de cada estiu. “Aquí tant s’hi troben bé gent de 18 anys com els de 40 o 50.” En aquest sentit, mantenen l’entrada gratuïta entre 2/4 de 12 i la 1, “per a aquells que volen venir a gaudir-ho com a terrassa, prendre alguna cosa, si cal tot passejant”. I és que, per ell, un dels encants del recinte és que, degudament actualitzat, ha sabut envellir:
“Quan una cosa és maca de dia, imagina de nit; aquí m’hi casaria”, deixa anar amb un somriure. Bon coneixedor del món de la nit, Mancera reivindica una visió “romàntica” del negoci –“no parlo d’oci nocturn, parlo d’oci”– pel seu paper com a agents culturals –“venem cultura, la música és cultura”– i, fins i tot, educatius –“l’educació i respecte sempre per davant de tot–. La millor prova, segons ell, és que alguns dels clients que hi anaven fa 20 anys “ara els agrada que els seus fills vinguin aquí perquè ens coneixen, saben qui som, donem la cara”. En aquesta línia no pot evitar de mostrar certa “decepció” pel tracte que reben de l’administració. “A vegades et sents perseguit i crec que ens mereixem un respecte; no podem controlar el que passa fora, el que no depèn de nosaltres.” Per això demana “treballar junts”, també amb el conjunt del sector, “per créixer plegats”.
Mentrestant, assegura que continuaran fidels a una manera de fer: “Bon servei i bon tracte, vingui qui vingui”. La temporada a Les Carpes s’allargarà fins al mes d’octubre. Hi ha estius que donen per a molt.