El grup de l'escola de Sant Quirze contenplant l'espai natural de Sant Miquel del Fai aquest dijous
  • Compartir

Sant Miquel del Fai s’obre a les escoles

25 d'abril de 2025

Amb l’aigua de les pluges del mes de març, Sant Miquel del Fai ha tornat a brillar i s’ha convertit en un escenari perfecte per a la visita dels alumnes de l’Escola Rural de Sant Quirze Safaja. Explicava el director del centre, Toni Comajoan, que per a alguns alumnes era la primera vegada que visitaven el recinte. “Hem pogut treballar algunes coses a l’aula abans de la visita, però com que ha coincidit amb les vacances de Setmana Santa i Sant Jordi, venen una mica a descobrir”, deia Comajoan.

Ràpidament, els infants, que en ser una escola rural n’hi havia des de I3 fins a 6è, van entrar al joc de rol que serveix per dinamitzar la visita. L’objectiu era trobar les fotografies perdudes que recorden la història de Sant Miquel i, per fer-ho, calia superar un seguit de proves. Des de identificar ocells (a les imatges 1 i 2 de dalt), fins a trobar restes arquitectòniques com un arc o uns marlets (a les imatges 3 de dalt, 4 i 5 de sota), o descobrir una de les àligues cuabarrades de Sant Miquel (a la imatge 6 de sota) que estan en perill a Catalunya.

L'accés del grup d'escolars a Sant Miquel del Fai per la foradada
L’accés del grup d’escolars a Sant Miquel del Fai per la foradada / Griselda Escrigas

A través de les proves, els infants van poder gaudir de l’entorn d’una manera diferent. Un d’ells, per exemple, li explicava a la seva mestra: “Jo ja havia visitat Sant Miquel, però no d’aquesta manera.” A la pregunta que la mestra li va fer sobre si li estava agradant, l’alumne va respondre que “és molt guai”.

De moment, les visites guiades per Sant Miquel del Fai només les estan fent els centres escolars de Bigues i Riells, Sant Feliu i Sant Quirze, els termes municipals que ocupa el recinte. Ara bé, de cara a l’any vinent, el diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, va dir que “s’obriran les portes a qualsevol centre de Catalunya”, amb la voluntat de poder posar en valor “l’espai geològic, ecològic, patrimonial i cultural de Sant Miquel”.

Imatge de l'activitat educativa
Imatge de l’activitat educativa / Griselda Escrigas

Lluís Martínez, director de Sant Miquel del Fai, va afegir que “es va encarregar un projecte educatiu específic que es pot adaptar a cada nivell, des d’educació primària fins a Batxillerat”. “El més interessant és que els alumnes puguin aprendre d’una manera lúdica i activa, movent-se per l’espai”, finalitzava Martínez, qui, a més, va ser una de les peces clau per resoldre el joc de rol.

  • Compartir