Aprendre, tastar, comprar i divertir-se. I tot, al voltant del món de la tòfona. És el que es podrà fer aquest cap de setmana a la Fira de la Tòfona de Centelles, que arriba a la 18a edició. Una majoria d’edat que la consolida com un dels grans aparadors supracomarcals per visibilitzar aquest fong màgic.
La fira arrenca aquest divendres amb alguns actes previs i s’allargarà fins diumenge al migdia. A més del vessant comercial –amb 21 parades al Passeig–, destaca l’aposta per la gastronomia amb maridatges, esmorzars de forquilla o tallers. “Serà interessant l’oferta que hem preparat apostant per la cuina de km 0 i els cuiners joves”, destacava dimarts en la presentació el cuiner Jordi Parareda. N’és un exemple el tonenc Ethan Álvarez, del restaurant La Canal, cinquè al campionat del món d’estudiants de cuina. Un altre dels plats forts serà el concurs de gossos tofonaires, que arriba a la dotzena edició. “Tenim molta demanda, però només n’hi caben 10”, deia Josep Arisa, regidor de Promoció Econòmica.
Pel que fa a la temporada tofonaire, que acaba de començar, Fina Vila, estudiosa de la tòfona, va pronosticar que serà “un bon any” perquè les condicions meteorològiques “han acompanyat i ara ja tenim un bon producte”. Alguns bars i restaurants també faran plats amb tòfona durant tot el cap de setmana.
En la presentació, l’alcalde, Josep Paré, destacava la importància que té la fira pel poble “ja que implica diversos sectors i té un bon seguiment”. Arisa, per la seva banda, insistia a reivindicar Centelles com a “capital de la tòfona”, perquè “aquí va començar tot quan fa molts anys es marcava el preu del mercat”. Un dels objectius, avui, és “donar-la a conèixer entre els més joves” i, per això, també s’ha estès una campanya a les escoles.