• Compartir

Una història del nostre futur

31 d'octubre de 2024

A L’OMBRA D’AMAZON
Autor: Alec MacGillis
Editorial: Edicions del Periscopi
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2022
Nombre de pàgines: 501

Tots ens hem preguntat alguna vegada com és possible que un personatge com Trump obtingui un suport tan gran dels ciutadans dels EUA: es tracta d’un cas de desvari col·lectiu? L’obra que presentem d’Alec MacGillis pot ser molt útil per entendre les arrels profundes d’aquest fenomen.
El protagonista central és Amazon, una de les empreses més grans del món. Però el vertader objectiu és mostrar com les polítiques d’aquests gegants empresarials han anat dissolent els lligams econòmics i socials que havien donat cohesió al país, provocant un tall, que sembla a hores d’ara irreparable, entre les zones amb un creixement exponencial i les que han experimentat una tal pèrdua d’expectatives de futur que les han portat a la disgregació social, a l’extensió de la drogoaddicció.
Aquesta és una de les claus que explica l’enfrontament irreconciliable de la política americana de les darreres dècades. Una situació que el populisme Trumpista aprofita a fons, però que, certament, no ho tindria tan fàcil si prèviament aquests monstres tecnològics no haguessin posat potes enlaire tota l’estructura socioeconòmica en què es basà la prosperitat de l’època daurada post “New Deal”.
La virtut de l’obra de MacGillis (una autèntica recerca periodística, feta durant 10 anys i evitant sempre ser complaent amb el poderós), a més de l’impagable valor de fer-nos visible allò que tenim davant dels ulls i som incapaços de veure, és que la seva tesi es va construint no només amb l’observació i el recull de dades, sinó a partir de desenes de testimonis directes, que amb la seva vivència i patiment personal fan vives i trasbalsadores aquelles dades, que malgrat ser tan reveladores per si soles restarien fredes i llunyanes.
A partir d’històries locals d’arreu dels EUA va construint un collage que acabarà revelant la realitat oculta: com les modernes formes d’imperialisme econòmic, sota l’aparença amable del progrés tecnològic al servei del ciutadà i de la seva màxima comoditat, acosten l’individu a la seva irrellevància, i condemnen a tants treballadors a condicions laborals indignes. Com ens explica W.K. Bodani Jr, que en la seva vellesa es troba treballant en les mateixes condicions laborals que els seus avantpassats fa un segle!
D’aquí el subtítol: una història del nostre futur. Lectura un punt descoratjadora però indispensable, si volem saber quin terra estem trepitjant i què s’amaga darrere les brillants llumetes de colors de les noves tecnologies, el nou soma huxleià del segle XXI.

  • Compartir